Börja med vego

Har du funderat på att äta vego men skulle vilja få mer tips att på hur du kan börja en grönare livsstil? Vi har samlat massor av bra tips och hjälpsam information här.

Hur blir jag vego?

Vill du börja äta vego och leva en djurvänlig livsstil? Det kan i början finnas många frågetecken kring hur du går tillväga på bästa sätt. Vi har samlat information och tankar kring hur du blir vego och vad det innebär. De senaste åren har en växtbaserad livsstil blivit allt vanligare, det har dykt upp massor av nya, goda växtbaserade produkter i matbutikerna och de flesta restauranger erbjuder idag minst en vegansk rätt på menyn. Vi går mot en grönare och mer djurvänlig framtid!

Vad är veganism?

Veganism är en livsstil som vill, så långt det är praktiskt möjligt, välja djurvänliga produkter, material och mat. Detta inkluderar alla djur som används inom djurförsök, djur i underhållning och djur vars hud eller päls används i kläder och möbler. En vegan följer också en vegansk kost som består av växtbaserade råvaror och som är fri från kött och andra animaliska livsmedel som mejeriprodukter, ägg och även honung. En vegansk kost exkluderar även e-ämnen som har ett ursprung från djurriket.

Varför vego?

Var beredd på att få frågan om varför du vill bli vego! Den ploppar upp titt som tätt och då är det en bra idé att förbereda lite svar.

  • Du kanske ogillar tanken på att djur föds upp i djurfabriker för att bli mat?
  • Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med att äta mer klimatsmart som vego mat är.
  • Kanske vill du äta bättre mat för att kroppen ska må som allra bäst.

Ofta känner en starkt för alla tre anledningarna, oavsett vilken anledning du har så vill vi finnas till och stötta dig genom din resa till att bli vego!

Praktiska tips till att bli vego!

1. Veganska substitut

I början kan det vara svårt att sluta äta livsmedel som de flesta av oss är uppväxta och vana med. Att börja ersätta animaliska livsmedel med veganska är ett enkelt sätt att introducera mer vego mat. De veganska substitut som finns att hitta i de flesta livsmedelsbutiker är otroligt goda och finnas i många olika former och variationer idag. Vi tipsar om att äta den veganska produkten för vad den är, utan att förvänta dig att den ska smaka exakt som den animaliska, som du kanske är van vid sedan tidigare. Veganska ostar, för att ta ett exempel, är fantastiskt goda men kanske inte på samma sätt som animaliska ostar, även om de liknar varandra i smak och textur.

2. Vego-fika

Du har förmodligen redan smakat massvis med veganska bullar, kakor och glass utan att du har vetat om det! I butikshyllorna finns idag redan många produkter som är vego, även om de saknar en symbol för detta. Ägg, mjölk och smör är superenkla att ersätta med veganska alternativ, som exempelvis chiafrön istället för ägg, havredryck istället för mjölk och veganskt smör istället för animaliskt smör.

3. Bli bjuden på mat eller fika

Att vara bortbjuden på middag där det kommer att serveras animaliska livsmedel kan kännas jobbigt när du vill bli vego. Tala gärna om i förväg att du äter vego och erbjud att ta med något som du själv kan tillaga. Du kan också ta med en mumsig efterrätt till alla för att kunna visa att det går att äta både gott och djurvänligt! Ha tålamod med vänner och familj, som kanske tycker att vego-omställningen är annorlunda eller knepig (som allt nytt oftast är i början!), de vänjer sig och lär sig i sinom tid, och vem vet, de kanske också börjar gilla digga vego och vill bli djurvänner?

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer