Vegansk banankaka

Har du några bruna bananer i fruktskålen? Vilken tur! För dem kan du göra en supergod banankaka av! En mjuk kaka som du kan piffa med kanel, kardemumma och nötter. 10 av 10 på fikan!

Portioner: 8 Tid: 50

Du behöver:
  • 2 1/2-3 dl mosade bananer (så bruna som möjligt!)

  • 125g växtbaserat margarin

  • 5 dl mjöl

  • 3 dl strösocker

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 nypa salt

  • 1 1/2 dl mjölk

  • Någon eller några smaksättningar: kanel, kardemumma, nötter eller kaffe.

Gör så här:
  1. Värm ugnen på 175 grader

  2. Smörj och bröa en form på 2 liter

  3. Mosa bananerna väl och låt stå medan du fixar medan smeten görs.

  • Smält margarin

  • Blanda mjöl, strösocker, bikarbonat, bakpulver och salt i en bunke.

  • Häll ner de mosade bananerna, margarin, mjölk och dina val av kryddor.

  • Blanda snabbt ihop en klumpfri smet. Rör inte för länge för det kan göra kakan seg.

  • Ta noga med en slickepott längs skålens kanter så allt mjöl bandas.

  • Häll upp smeten i formen och sätt i ugnen på 175 grader i cirka 40-50 min.

  • När kakan är färdigbakad (stick med en sticka för att se om kakan är kladdig i mitten, när den inte är kladdig längre så är den klar) och låt den svalna på en galler innan formen tas av.

Tips! Smaksätt banankakan med dina favoritkryddor: kanel eller/och kardemumma. Du kan också blanda i kaffe, mörk choklad eller nötter.

Gör banankakan tillsammans med Rädda Djuren-klubben på vår TikTok-kanal! Kolla in vår steg-för-steg-video här