Vegansk höstmeny

Vad sägs om en komplett meny passande till en höstig söndagsmiddag, farsdag eller när familjen vill lyxa till det? Här har Rädda Djuren-klubben tagit fram en meny som både är god, djurvänlig och säsongsbetonad! Frittatas till förrätt, Vegansk biff Wellington till huvudrätt och äppelkaka till efterrätt, mums!

Förrätt: Fänkålsfrittata med tångrom

Ingredienser

  • 8 portioner
  • 250 g potatis
  • 200 g fänkål
  • äggersättning (t ex No Egg eller VeganEgg) motsvarande två ägg
  • 1 dl riven, vegansk parmesan
  • 1 rödlök, cirka 100 g
  • 1 dl vegansk kvarg
  • 1 tsk citronsaft
  • 80 g tångrom
  • salt och peppar

    Gör så här:

  • Tvätta potatisen och ansa fänkålen ordentligt. Riv sen båda två grovt med ett rivjärn.
  • Blanda ut valfri äggersättning och tillsätt potatis- och fänkålsblandningen. Blanda i den veganska parmesanen och hetta sen upp stekfett i en stekpanna.
  • Tryck ut plättar av potatis- och fänkåls- blandningen i stekpannan och stek varje sida i 2-3 minuter tills de får en fin gyllene yta.
  • Skala och finhacka löken och blanda ihop med vegansk kvarg och citronsaft.
  • Toppa varje frittata med en tesked kvarg- blandning och tångrom.

Huvudrätt: Vegansk Biff Wellington

Biff Wellington

  • 500 g formbar vegofärs
  • 1/2 rödbeta
  • 1 1/2 msk mörk grönsaksfond
  • 2 tsk tomatpuré
  • 500 g portabellosvamp
  • 1 msk svampfond
  • 1 paket rökt tofu à 230 g, gärna YiPin
  • ½ dl engelsk eller fransk senap (Colemans eller Dijon)
  • 1 paket vegansk smördeg à 250 g
  • ½ dl havregrädde till pensling
  • salt och svartpeppar
  • 1 msk vegosmör att smörja formen med

Gör så här:

  • Tina den formbara färsen om den är fryst. Skala och finriv rödbetan med ett rivjärn.
  • Blanda ihop vegofärs, rödbeta, grönsaksfond och tomatpuré till en smet och smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till en cirka 2 dm lång och 5 cm tjock limpa och ställ i kylskåpet så länge.
  • Borsta bort eventuell jord från svampen och grovhacka den. Lägg i en matberedare.
  • Hetta upp en torr stekpanna och stek svampen på hög värme i cirka 10 minuter tills all vätska ångat bort.
  • Tillsätt svampfond och svartpeppar och rör om så att allt blandas. Smaka av med lite mer fond och peppar. Ställ åt sidan så länge.
  • Skär tofun i så tunna skivor du kan, 1-2 mm tjocka. Lägg ut ett stort ark plastfolie, 4-5 decimeter långt, på en skärbräda.
  • Lägg tofuskivorna i mitten av arket i ett lätt överlappande mönster som är cirka 2 x 2 decimeter stort, lika långt och med samma omkrets som färsbiffen.
  • Bred ut svamphacket ovanpå tofuskivorna och platta ut så att det täcker jämnt. Lägg färsbiffen i mitten av tofun och svampen och pensla ett tunt lager senap på färsen.
  • Ta tag i ena långsidan av plastfolien och vänd upp tofun över färsrullens ovansida. Använd sedan plastfolien för att rulla färsrullen över resten av tofun på andra sidan, precis som du skulle ha rullat ihop en sushirulle. Snurra ihop foliens ändar hårt så att färsrullen blir så kompakt som möjligt. Du kan behöva sticka ett hål i plastfolien så luft kan komma ut. Lägg rullen i frysen i 10 minuter så att den får sätta sig.
  • Sätt ugnen på 230 grader och smörj en ugnsfast form med vegosmör. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Ta försiktigt ut färsrullen ur plastfolien och lägg den mitt på smördegsarket.
  • Rulla försiktigt upp smördegen från långsidorna över mitten på färsrullen, de bör precis täcka den. Vik sedan upp smördegens kortsidor och förslut dem genom att trycka ihop försiktigt.
  • Vänd rullen upp och ner och lägg den med skarven nedåt i ugnsformen. Skär ett mönster i smördegens ovansida (detta ser till att ånga från färsen kan dunsta ut och inte koka inuti smördegen) och pensla sedan med havregrädde.
  • Ställ formen mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och baka i 20-30 minuter tills rullen fått fin färg på ovansidan och känns fast rätt igenom när du sticker en provsticka i den.

Till servering

  • Valfri potatis
  • Grönsallad
  • Rödvinssås

Efterrätt: Äppelkaka med vaniljsås

Ingredienser

Äppelfyllning:

  • 600 gram äpplen
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 1 krm salt
  • margarin efter smak

Smulpaj:

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g margarin
  • 1 krm salt

Gör så här:

  • Börja med att rensa dina äpplen och skär bort eventuella fula delar.
  • Skär i tärningar. Du kan behålla skalet på, men kärna ur äpplena.
  • Hetta upp din stekpanna med lite rapsolja och stek därefter äpplena halvmjuka tillsammans med socker, kanel och lite salt. Det tar ca 3-4 minuter och äppelbitarna ska börja bli lite mjuka i kanterna men ha kvar tuggmotstånd i mitten.
  • Blanda undertiden ihop alla ingredienser till smuldegen med händerna. Det underlättar om margarinet fått stå i rumstemperatur i 5 minuter först. Det ska bildas en grynig deg och du ska få upp allt mjöl och alla havregryn in i smeten.
  • Smula smuldegen jämt över äpplena i stekpannan, låt gärna degen fördelas i omväxlande grova och mindre bitar.
  • Grädda pajen i stekpannan i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna något och ät sedan med grädde, glass eller vaniljsås!

Huvudrätt och efterrätt är tips från Jävligt gott.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer