Sommarmarängtårta

En fantastiskt god och somrig tårta, där marängbottnar görs med kikärtsspad istället för ägg. Marängbottnar kräver lite förberedelse, men själva tårtan är sen superenkel att slänga ihop precis innan serveringen.

Fyllning och garnering går att variera. Välj dina favoritbär eller exotiska frukter.

Marängbottnar *

 • 2 dl spad från en kikärtsförpackning
 • 1,5 dl socker
 • 0,5 tsk citronsaft
 • 0,5 tsk vaniljsocker
 • Förslag på fyllning och garnering
 • Citronmarmelad
 • Cirka 2 paket växtgrädde (exempelvis Alpros Soya Airy & Creamy)
 • Färska hallon, blåbär och jordgubbar
 • Några blad färsk mynta

Gör så här

 1. Vispa upp kikärtsspadet tills bara skum återstår. Använd gärna elvisp. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner. Bred ut marängsmeten till två rektangulära bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Gör marängbottnarna med kortsidorna mot plåtens långsida för att de ska få plats.
 2. Värm ugnen till 100 grader. In med plåten och grädda runt 1,5-2 timmar eller tills marängbottnarna har fått lite färg och en tunn yta. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna stå tills både ugn och plåt har kallnat, det tar ungefär 2 timmar.
 3. Vispa grädden. Bred ut citronmarmeladen på en av marängbottnarna. Fyll även på med 2/3 av bären. Lägg på ett lager med grädde. Lägg försiktigt på den andra marängbottnen. Täck tårtan med resten av grädden, skivade jordgubbar och bär. Garnera med några hela jordgubbar och färska myntablad.

* Bottnarna kan göras kvällen innan de ska användas, då kan de få svalna och torka i ugnen över natten.

Text, bild och recept: Hanna Oskarsson, Välj vego

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer