Enkla och goda pastarecept

Här har vi samlat enkla pastarätter som är perfekta för vardagskvällar. Och alla är självklart helt veganska, och riktigt goda!

Vegansk carbonara

Det här kan vara världens enklaste recept! Carbonara är en klassisk rätt, och det här är en vegansk variant med rökt tofu. Du kan välja att smaksätta tofun själv med liquid smoke eller köpa färdigrökt tofu, till exempel från Yipin. Föredrar du veganskt bacon finns det gott om alternativ i kyldiskarna. 

Ingredienser

200 g fast tofu
1 tsk liquid smoke
1 vitlöksklyfta
½ dl japansk soja
2 ½ dl havregrädde
peppar
flytande veganskt margarin

Gör såhär

 1. Pressa vitlök och blanda med liquid smoke och japansk soja. Skär tofun i små kuber och låt marinera i soja- och vitlöksblandningen i minst 30 minuter. 
 2. Stek den marinerade tofun i flytande margarin och tillsätt därefter havregrädden. Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med peppar.
 3. Servera med valfri pasta.

Krämig ”kycklingpasta” med soltorkade tomater

Ta din pasta-game till en helt ny nivå med växtbaserad grädde, vegobitar av soja eller ärtprotein och höj smaken genom att ha i en riktigt bra vegansk fond och soltorkade tomater.

Ingredienser
4 portioner

400 gram pasta
300 g vegobitar
2 msk olivolja
2 st gula lökar
2 klyftor vitlök
100 gram soltorkade tomater
2 msk grönsaksfond
3 dl växtbaserad grädde
1 msk torkad basilika
2 dl växtbaserad parmesanost, riven
1 krm svartpeppar

Gör såhär

 1. Börja med att koka pastan enligt anvisningarna.
 2. Finhacka lök och vitlök, värm upp en panna med olivolja. Fräs på tills löken är mjuk.
 3. Tillsätt vegobitar, soltorkade tomater, den veganska parmesanen och växtbaserad grädde, torkad basilika och fond.
 4. Blanda vegobitarna med pastan och servera. Toppa gärna med basilikablad.

Vegansk pastagratäng

Med denna veganska pastagratäng har du middagen klar på 25 minuter. Det är lite som lasagne minus de 50 minuterna lasagneplattor måste vara i ugnen. 

Ingredienser
4 portioner

280 g okokt pasta
1 gul lök
500 g växtbaserad färs
1 kvist rosmarin
500 ml krossade tomater
2 dl vegansk ost
2 dl havregrädde
Salt & peppar

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 225°C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
 2. Finhacka löken och fräs den i olja i en panna, tillsätt sedan krossade tomater, rosmarin, vegofärs och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter.
 3. Koka upp växtbaserad grädde och växtbaserad ost i en kastrull, smaka av med salt och peppar. Låt ostsåsen puttra i ett par minuter under omrörning.
 4. Häll pastan i en ugnssäker form och häll över färsen och ostsåsen. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut och servera! 

Du hittar fler goda vegorecept hos Välj Vego!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer