Vesslan flyttar ofta

Vesslan är en art från familjen mårddjur. De är ganska lika hermelinen men skiljer sig genom att den är mindre än hermelinen, att den har en annan form på huvudet och att den inte har en svart ”hårpensel” på svanstippen. Det har nämligen hermelinen. Vesslan har en rödbrun päls och är vit på undersidan och magen. Men i vissa nordligare trakter, i Sverige och Norge så skaffar de en vinterdräkt som är helt vit. Det är för att den ska kunna gömma sig lättare i snön. Vinterpälsen är lite längre och tjockare än sommarpälsen så att de inte fryser. (Foto:...

47341
47341

Vesslan är en art från familjen mårddjur. De är ganska lika hermelinen men skiljer sig genom att den är mindre än hermelinen, att den har en annan form på huvudet och att den inte har en svart ”hårpensel” på svanstippen. Det har nämligen hermelinen.

Vesslan har en rödbrun päls och är vit på undersidan och magen. Men i vissa nordligare trakter, i Sverige och Norge så skaffar de en vinterdräkt som är helt vit. Det är för att den ska kunna gömma sig lättare i snön. Vinterpälsen är lite längre och tjockare än sommarpälsen så att de inte fryser.


(Foto: bitterbug)

I Svenska fjäll finns världens minsta rovdäggdjur och det är dvärgvesslan som bara är 114 mm och väger 25 gram – en dvärgvessla väger alltså mindre än tre femkronor och du skulle kunna få plats med den i din ena hand!

Den vanliga vesslan finns i Europa och i norra Afrika och Asien. Den finns även i en del av Nordamerika. I Sverige finns vesslan i hela landet förutom på Gotland.

Vesslorna är mycket rörlig och kan vara aktiva på både dagen och natten. De bor oftast i ett bo som de har tagit över från ett annat djur och de flyttar ofta. Deras största fiender är ugglor och rovfåglar, så därför är de bra på att gömma sig.

Här kan ni se en vessla som är nyfiken och kikar ut ur sitt bo:

De lever i skogar med glesa träd eller på prärien och i halvöknar. De tycker inte om skog med för täta träd eller helt öppna områden – för då har de ju svårt att gömma sig!

Här ser ni två vesslor som brottas med varandra:

(Foto: einalem)

I gammal grekisk kultur så trodde man att vesslan var ett tecken på otur, speciellt om man var en tjej som snart skulle gifta sig. Om man såg en vessla vid huset så trodde man att äktenskapet skulle bli olyckligt. Man trodde nämligen att olyckliga brudar förvandlades till vesslor som sedan förstörde bröllopsklänningar. Tokigt va?

I Makedonien trodde man däremot att vesslan var ett tecken på välmående.

Vi på Rädda Djuren tror att vesslan är ett djur som alla andra och varken betyder tur eller otur.
Vad tror ni?