Kolibrin väger nästan ingenting

En kolibri är en liten fågel i en stor fågelfamilj. Det finns över 320 olika sorters kolibri. Den minsta av dem är också världens minsta fågel – bikolibrin som bara är 5 cm lång och väger 1,8 gram! Om du jämför det med en enkrona som väger 7 gram – så förstår du att det är väldigt lite. (Kolibri på Costa Rica. Foto: Zofia Nordqvist) De flesta arterna har en färgglad fjäderdräkt. En kolibri har över 1000 fjädrar som oftast har en massa olika färger. Den största kolibrin är 20 cm stor och heter jättekolibri, men den är ingen jätte...

51020
51020

En kolibri är en liten fågel i en stor fågelfamilj. Det finns över 320 olika sorters kolibri. Den minsta av dem är också världens minsta fågel – bikolibrin som bara är 5 cm lång och väger 1,8 gram! Om du jämför det med en enkrona som väger 7 gram – så förstår du att det är väldigt lite.

704582_10151163875617469_388478649_o

(Kolibri på Costa Rica. Foto: Zofia Nordqvist)

De flesta arterna har en färgglad fjäderdräkt. En kolibri har över 1000 fjädrar som oftast har en massa olika färger. Den största kolibrin är 20 cm stor och heter jättekolibri, men den är ingen jätte precis.

Kolibrin har en väldigt speciell flygteknik. De kan flyga framåt, upp och ner och de kan även flyga baklänges! Kolibrin är den enda fågeln som kan göra det. De kan även ”stå stilla” i luften med hjälp av en teknik med sina vingar. Deras flygtekniker och att de är så små gör ibland att de påminner mer om insekter än om fåglar. Men de är ju fåglar!

En kolibri kan slå vingarna 80 gånger per sekund, det är så snabbt att du knappt ser vingarna. Titta på den här filmen så ska du få se hur det ser ut:

Som du såg i filmen så äter kolibrin nektar från blommor, därför har de en näbb som är lite böjd så att de lättare kommer in i blomman. De suger ut nektarn ur blomman med hjälp av näbben och måste äta ganska mycket varje dag för att orka flyga så mycket och så fort som de gör. Vissa arter äter så mycket som åtta gånger deras egen vikt.