Flamingo

Flamingon är en stor rosa fågel som trivs bäst i grunda vatten som är salta. Alla flamingoer har jättelånga ben och långa halsar. Det är ingen som riktigt vet varför flamingon ibland står på ett ben. Några tror att det är för att deras skugga då ser ut som ett träd och då kan de lura sina byten. Andra tror att det helt enkelt är för att de torkar det andra benet som de inte står på. Men visst ser det kul ut? (foto:Krzysztof Ostoja-helczynski) Att flamingon är rosa beror på att den äter mat som är rik på två...

34291
34291

Flamingon är en stor rosa fågel som trivs bäst i grunda vatten som är salta. Alla flamingoer har jättelånga ben och långa halsar.

Det är ingen som riktigt vet varför flamingon ibland står på ett ben. Några tror att det är för att deras skugga då ser ut som ett träd och då kan de lura sina byten. Andra tror att det helt enkelt är för att de torkar det andra benet som de inte står på. Men visst ser det kul ut?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(foto:Krzysztof Ostoja-helczynski)

Att flamingon är rosa beror på att den äter mat som är rik på två ämnen som heter alfa- och betakaroten. Vi människor kan få i oss de ämnena av till exempel morot och pumpa, men vi blir inte rosa av det. Flamingon föds grå och sedan blir den rosa ju mer de äter som innehåller alfa- och betakaroten. Oftast är det genom att äta räkor och kräftor som de hittar på havsbottnen.

Flamingons stora och kraftig näbb är vinklad neråt. Och den är bra på flera sätt. De använder den för att sila vatten. De är nästan ensamma i världen om att kunna dricka saltvatten! De kan också använda den för att sila bort vatten och hitta mat. De använder sina fötter att röra upp smuts på havsbotten – där under hittar de massa bra näringsämnen som de behöver. Då silar de bort smutsen med sin näbb.

Här på bilden kan du ser hur näbben ser ut:

Meredith Lamb

(foto: Meredith Lamb)

Flamingor lever i Afrika, Asien, södra Europa och i Sydamerika. De är väldigt sociala och lever flera tusen tillsammans. Här kan du se en film på en plats där massor av flamingos samlas:

Flamingorna dansar tillsammans för att hitta sin partner. När de sedan hittat varandra och parat sig så lägger honan ett ägg i en bohög som de skapar av lera. Detta gör de för att ägget inte ska hamna under vatten och dränkas. Efter fyra till fem veckor så kläcks ägget och en ny grå flamingo dyker upp.

Såhär ser det ut när flamingos dansar tillsammans i stora grupper. Visst ser det roligt ut? Det brukar jämföras lite med balett.

Det finns sex sorters flamingo i flamingofamiljen, de heter:
• Större flamingo
• Mindre flamingo
• Punaflamingo
• Andinsk flamingo
• Chileflamingo
• Karibisk flamingo eller cubaflamingo

Visst är de vackra? Här ser du en färgglad flamingo som putsar sina fjädrar:

Flamingo(foto: Olgalis)