Skriv insändare för djuren

En bra grej att göra för att hjälpa djuren som också är ganska enkel är att skriva insändare till tidningar.

Det kan handla om många olika saker, om du har något speciellt ämne inom djurrätt som du brinner för eller om det finns djur på orten där du bor som inte har det bra till exempel. Lokaltidningar tar gärna in insändare, framförallt från barn. Skriv under med din ålder när du skickar in den så är det stor chans att du kommer med, och många vuxna kommer att läsa det du skrivit och förhoppningsvis påverkas.

De bästa tipsen för att skriva insändare

  • Det går snabbt att skriva en insändare, du kan få ihop en på bara ett par minuter. Och det är roligt om den kommer med i tidningen, förhoppningsvis får den folk att tänka till.
  • Tidningar tar gärna med insändare som barn har skrivit så skriv med din ålder när du skickar in den. Bor du på ett ganska litet ställe är det stor chans att din insändare kommer med i tidningen.
  • Gör inte insändaren för lång. Alla orkar inte läsa så långt och det är mindre chans att de som inte håller med ska vilja läsa den om den dessutom är lång. Är den kort så kanske de ändå läser och får en tankeställare.
  • Tänk igenom orden du skriver noga och håll dig till ämnet, börja inte sväva ut och prata om annat. Då blir det rörigt och så får du kanske inte fram det viktigaste du vill ha sagt.

Tips! Kolla med din lärare i till exempel svenska eller samhällskunskap om ni kan få skriva insändare på lektionen. Att skriva insändare är ett jättebra sätt både att lära sig mer om ett ämne, att träna på att argumentera och på att formulera sig, stava och skriva bra text.

Här nedan ser du några exempel på insändare som Alva, 12 år, har skrivit för djuren

Handla djurvänligt

Varje dag lider flera oskyldiga djur på grund av oss. Jag hoppas inte att just du vill vara skyldig till att till exempel en råtta, apa eller katt dör på grund av tester på djur.

Många märken inom hudvård testar på djur. Därför tycker just jag att du ska sluta köpa märken som testar på djur.

Alva, 12

Gå inte på cirkus som har djur

Jag tycker inte att vilda djur som kameler, elefanter och sjölejon ska tillåtas på cirkus. De är fortfarande tillåtna i Sverige*. Jag tycker inte att djuren ska åka iväg på långa resor med trånga utrymmen och vara i små inhägnader. Allt bara för pengar och nöje. Därför: Gå inte på cirkus med djur.

_Alva, 12 _ *Sedan 1 april 2019 är det inte längre tillåtet att ha elefanter och sjölejon på cirkus. Kameler och flera andra djur är dock fortfarande tillåtet.

Bild: Taxzi/istock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer