Hjälp fåglarna - gör fröhänge!

Under de kallare månaderna gör snö och kyla livet tufft för fåglarna som övervintrar i Sverige. Fåglarna behöver mat för att klara kylan och du kan hjälpa till genom att bli fågelmatare! Som en fin bonus får du chansen att se fåglar på nära håll. För att hjälpa fåglarna att hålla värmen under natten och kalla dagar är det bra med extra mat som innehåller mycket kolhydrater och fett. Fröbollar brukar vara extra välbesökta tidigt på morgonen för laddar fåglarna upp med en frukost av nya fettreserver och under eftermiddagen äter de för stärka sig för att klara nattens kyla.

Ett sätt att hjälpa fåglarna på, förutom att hänga upp holkar för skydd mot väder och vind, är att göra egna fröhängen att hänga upp!

Gör egna fröhängen!

Ingredienser till fröbollar:
  • 100 gram kokosfett
  • 100 gram osaltat smör
  • 1-2 dl frön av olika slag tex solrosfrön, jordnötter, linfrön, hampafrö eller någon färdig blandning.
Gör så här:
  1. Smält smör och kokosfett i en kastrull.
  2. Blanda i fröna och låt smeten svalna något.
  3. Klicka ut blandningen i formar (t.ex bullformar) och placera en grov tråd så att det går att hänga upp fröbollen i sen.
  4. Låt bollarna svalna och stelna. Det viktigaste är att bollarna håller ihop så att fröna sitter kvar.
  5. När fröbollarna har stelnat är det dags för att ta av bullformen och hänga ut bollen i ett träd.

Ta bild på era fröhängen och skicka till oss: raddadjuren@djurensratt.se!

Vad äter fåglar?

Precis som vi människor så har fåglarna sina olika favoriträtter. Genom att kika på näbben kan vi lista ut vilken sorts mat fågeln föredrar, men såklart, många fåglar äter lite av varje också.

Smala näbbar kan pilla fram insekter, kraftigare är bra på att knäcka hårda fröskal.

Här är några viktiga tips:

  • Mata bara fåglarna under vinterhalvåret.
  • Det är viktigt att fåglarna får i sig mycket energi, särskilt om det är kallt. Energirika frön med fleromättade fetter som solros- och hampfrö är bättre än mättat fett som kokosfett.
  • Det är viktigt att växla mellan olika sorters solrosfrön. Samma frö för för länge kan skapa ett giftigt ämne i matsmältningen för fåglarna och skada dem.
  • Precis som oss människor mår fåglarna bra av att äta varierat: frön, fallfrukt, äppelskrutt och rönnbär är bra exempel tips att variera med.
  • Köp ekologiskt och närodlade frön: vallgräsfrö (svinglar, rajgräs, timotej mfl.) och svenskodlat havre, ärtor och linfrö.
  • Låt blomställningar av sommarblommor och perenner stå kvar över vintern.

Frö fulladdade med energi

En hel del fröblandningar som kostar mindre innehåller ganska mycket havre, trots att det nästan bara verkar vara gulsparvar som tycker om havre. Genom att lägga några extra kronor kan en få en fröblandning med större frö-variation som passar fler fåglar.

Var ska vi placera fröhänget?

Eftersom faran alltid lurar känner fåglar sig mer trygga om hänget hänger nära buskar och snår så att de gömma sig om det skulle behövas. Viktigt att tänka på är att buskarna inte skymmer ända ner på marken, för då kan det bli ett gömställe för lurpassande katter. Det är också viktig att hänga upp maten, så att inte fåglarna kliver och bajsar i maten. för då sprids sjukdomar och parasiter lätt.

Vilka fåglar får du se?

Det är roligt att göra en lista över vilka fåglar som kommer på besök. Har du möjlighet att kika genom fönsterrutan och se fåglarna på nära håll? Då kan du upptäcka att de har individuella drag: talgoxehanarna har kraftigare svart rand på magen än honorna. Blåmesarnas blå hätta kan variera i färgstyrka.

Vem gillar vad?

  • Hampfrö

Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita

  • Solrosfrö

Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka

  • Havre

Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva

  • Vildfågelfrö, burfågelfrö, linfrö

Gråsparv, pilfink, bofink, bergfink, grönfink, gråsiska, grönsiska, järnsparv

  • Bokollon

Bofink, bergfink, nötväcka

  • Ekollon

Nötskrika, nötkråka, ringduva, nötväcka

  • Hasselnötter

Nötskrika, nötkråka, nötväcka, större hackspett

  • Osaltade jordnötter

De flesta mesar, nötväcka och siskor

  • Kokosfett

Blåmes, talgoxe, kungsfågel, större hackspett, nötskrika, skata, trädkrypare, svartmes, tofsmes

  • Äpple, päron, banan, rönnbär, oxelbär

Olika trastar och sidensvans

Tänk på att inte lägga ut fröer eller nötter som är saltade, kryddade eller rostade. Det tål inte fåglarna.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer