Hjälp djuren under vintern

Snö och kyla gör det svårare för djuren att hitta bo, mat och vatten. Här tipsar vi om vad du kan göra för att hjälpa djur i din närhet: genom att ställa ut vattenskålar, skotta gångar och mata djuren med frö, äpple och rotfrukter.

Placera ut vattenskålar

Fyll skålar med låg kant med ett par centimeter vatten och placera ut på olika ställen i trädgården, innergården eller vid skogsbrynet. Gärna flera skålar så att det inte blir att några större djur håller mindre djur borta. Ett tips! Sätt skålarna skyddat vid träd och buskar så att det känns tryggt och skyddat att dricka. Är det minusgrader? Ställ ut varmt vatten så det inte fryser till is direkt. Byt sedan ut vattnet efter ett par timmar.

Hjälp rådjur att ta sig fram till bäcken

Djuren får svårt att ta sig fram och dricka om det är en brant kant ner till ett vattendrag, dessutom ökar risken att de skadar sig eller angrips av rovdjur. Platta till en del av den branta kanten så det blir lättare att ta sig ner. Vid minusgrader kan du knacka ett hål i isen vid vattenbrynet så att djuren kommer åt att dricka. Kom ihåg att alltid ta med dig en vuxen när du är nära vatten.

Äpplen, rotfrukter och solrosfrön

Äpplen är en bra vätskekälla för djur. Men lägg inte frukten direkt på marken, skatorna tar ofta äpplena då och flyger iväg med dem. För att fler fåglar ska få äpple är det bättre att dela frukten och spetsa dem på pinnar. Skalade solrosfrön, jordnötter och rotfrukter är poppis hos fåglarna också. Tänk på att aldrig mata djur med mögligt foder, salt, eller starkt kryddade matrester: det kan vara mycket skadligt för dem.

Holkar för skydd

På platser med mycket skogsbruk kan det vara svårt att hitta bra bo och då hjälper holkar både ekorrar och fåglar. Ekorrholken, påminner om en fågelholk, fast en sida är gjord av nät och hålet sitter på sidan av holken istället för mitt på. Placera holken i ett träd 6 -9 meter upp. Kom ihåg att be en vuxen om hjälp och klättra inte själv. Dessutom är det roligare att vara fler när vi gör bra saker för djuren!

Gör mysigt för familjedjuren

Skotta vägar till både dig själv och för hunden och kattens skull. För katter räcker det med en liten väg för att ta sig fram. De vill kunna röra på sig för att utforska och leka. En del familjedjur lever utomhus under vintern som till exempel vissa kaniner och hästar. Kom ihåg att se till att de har en torr plats att sova på med mycket halm. Ett tips är att sätta upp en värmelampa hos kaninerna, så håller lampan både kaninerna varma och vattnet tinat. Viktigt att tänka på är att sätta lampan på ett säkert avstånd så kaninerna inte når att gnaga på varken sladd eller lampa, och så att de inte kan bränna sig. Hästar som inte har en tjock päls behöver täcken över vintern för att hålla värmen. Se till att hästen har ett stort utrymme att röra sig på för att hålla sig varm. Det är viktigt att både kaniner och hästar har kompisar som de kan värma sig med.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer