När någon gör djur illa på internet

Då och då hör både barn och vuxna av sig till Rädda Djuren-klubben för att de har sett videos eller bilder på internet där någon behandlar djur illa och undrar vad de kan göra för att stoppa det.

Tyvärr är det ju så att bland alla gulliga djurvideos och andra fantastiska saker på TikTok, Snapchat, Instagram, Youtube etc. så kan det ibland dyka upp en video eller bild där någon är elak mot ett djur eller behandlar det dåligt. Det är jättebra att reagera på det, det är viktigt att göra något när en ser sådant!

Ibland kan det vara svårt att veta om bilder, videos och texter är sanna eller inte, det kanske kan vara något konstigt ”skämt” eller ett fotomontage. Men när djur verkar behandlas illa måste det alltid tas på största allvar, så det är jättebra att reagera!

Var är det någonstans?

Om någon skriver eller visar bilder på att de behandlar sina eller andras djur illa, om det verkar hända i Sverige och en kan se eller förstå vem personen är så ska det anmälas till polisen, eller till Länsstyrelsernas djurskyddshandläggare (hur du gör det kan du läsa mer om här).

Om det händer i ett annat land är det det landets djurskyddslagar som gäller.

Ofta ligger sådana här inlägg på servrar utomlands vilket tyvärr gör det svårare att påverka från Sverige, och det gör det också svårare att ta reda på vem som är med i till exempel filmen.

Även om personen har ett användarnamn kan det vara svårt att få till exempel Instagram eller TikTok att lämna ut uppgifter om vem som ligger bakom användarnamnet, och det är inte alltid de får göra det enligt lagen heller.

Kommentera eller sprida?

På många ställen där sådant här finns kan en lämna en kommentar vid inlägg. Där kan du skriva vad du tycker om det som personen har lagt upp och berätta att det är olagligt.

Men ofta handlar det om att personen som gjort inlägget eller filmen vill få uppmärksamhet, spridning och kommentarer på sitt inlägg, och då är det bättre att strunta i det än att ge uppmärksamhet genom att kommentera eller sprida det vidare.

Därför är det bra att tänka till när det gäller sådana inlägg. Vad har den här personen för tanke och vad vill den med just den här videon?

Om den är ute efter uppmärksamhet är det bästa du kan göra att bara försöka strunta i den och varken kommentera eller dela vidare med andra, om ingen ger den uppmärksamhet kommer den antagligen att sluta med det den håller på med väldigt snart.

Anmäl till sidan!

Det du alltid kan göra och som är jättebra, är att anmäla filmen eller bilden till sidan den ligger på, och be dem plocka bort den från sidan. Då kan de som har sidan titta på det och förhoppningsvis göra något åt det snabbt! Ju mindre sådana här inlägg sprids och ju oftare konton eller poster plockas bort, desto mer kommer de som gör det märka att det inte är någon idé när de ändå inte får någon uppmärksamhet.

Hur anmäler jag ett inlägg?

Youtube (i appen)

 1. Tryck på de tre prickarna i övre högra hörnet av videon
 2. Välj Rapportera
 3. Välj Våldsamt eller stötande innehåll
 4. Klicka på Rapportera

TikTok

 1. Tryck på pilen där det står Dela till höger i inlägget
 2. Klicka på Rapportera
 3. Välj Det är olämpligt
 4. Välj Våld eller skada
 5. Klicka på Rapportera

Snapchat

 1. Tryck på de tre prickarna i övre högra hörnet av snapen
 2. Tryck på flaggan i nedre vänstra hörnet
 3. Välj Hotfullt, våldsamt eller oroande
 4. Välj Det är våldsamt eller störande
 5. Skriv eventuellt i mer information. Klicka på Skicka

Instagram

 1. Tryck på de tre prickarna som finns till höger ovanför bilden
 2. Klicka på Anmäl
 3. Välj Den är olämplig
 4. Välj Våld eller hot om våld
 5. Klicka på Anmäl

Bild: The Yooth/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer