Skippa fyrverkerierna - för djurens skull

Inte nog med att fyrverkerier skrämmer djuren både hemma och utomhus så skräpar de ner i skogar och vatten. Djur har generellt mycket bättre hörsel än människor och då är det lätt att förstå hur högt och läskigt en smällare eller raket kan vara för en hund, katt, fågel eller häst. Fira in det nya året med djurvänliga alternativ som till exempel tomtebloss, konfettikanoner eller gå eller besök en ljus- och laserhow!

Fyrverkerier

Inför nyårsafton förra året, 2021, uppgav fler än hälften av Sveriges kommuner att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Dessutom uppger över 90 % av kommunerna att de inte skulle haft något firande med fyrverkerier i kommunal regi oavsett pandemi eller ej. Något som Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på.

Rädda Djuren-klubben och Djurens Rätt har under många år arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Genom att dels upplysa allmänheten om hur djuren påverkas av fyrverkerier men också genom att kartlägga hur Sveriges kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår.

– Majoriteten av Sveriges kommuner avstår redan helt från firanden med fyrverkerier i kommunal regi och därför har vi i årets Panglista valt att lyfta fram de kommuner som begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 153 kommuner att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter - det vill säga att kommunerna inför begränsningar som går längre än lagen kräver under till exempel nyårshelgen, valborg och påsk.

– Det är glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande. Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut och därför är det viktigt att allt fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, avslutar Camilla Bergvall.

Panglistan 2022

Är din kommun med på Panglistan?

178 av Sveriges 290 kommuner uppger att de begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter inför nyår.

Inför nyårsafton 2022 uppger över 60 procent av Sveriges kommuner att de kommer begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier, en ökning med närmare 10 procentenheter sedan förra året. Dessutom uppger nära 95 % av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Något som Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på.

Här kan du se hela panglistan

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer