Maneten består till stor del av vatten

Maneter är köttätande djur som äter smådjur som kräftor eller fiskar. Några av de större arterna kan även fånga fiskar eller andra maneter.

Maneter tillhör nässeldjuren och lever i havet. De har en livscykel som växlar mellan två stadier, ett polypstadium där maneten sitter fast i botten och ett medusastadium där de simmar fritt. Maneterna är i medusastadium på sommaren och det är därför du kan se dem glida omkring i havet när du badar. Maneten består till stor del av vatten och har sin mun på undersidan. På kanten på undersidan finns också en krans av tentakler.

Maneter är köttätande djur som äter smådjur som kräftor eller fiskar. Några av de större arterna kan även fånga fiskar eller andra maneter.

Det finns över 200 olika arter maneter i världen, men den vi oftast ser i Sverige kallas öronmaneten. De kan bli upp till 40 centimeter i diameter – alltså om du skulle mäta med en linjal rakt över maneten – men oftast är de som finns runt stränderna bara 25 centimeter. Öronmaneten är svagt gråblå eller rosa och nästan genomskinliga. Deras små tentakler märks knappt för att de är så små.

Brännmaneterna märks däremot. De är större än öronmaneter, i svenska vatten brukar den bli cirka 50–60 cm i diameter. Det finns dock de som blivit mycket större. Brännmaneter har en rödorange klocka och långa, nästan osynliga bränntrådar som är svåra att upptäcka. När de träffar huden på en människa kan det kännas som det bränner och kliar. I deras bränntrådar finns nässelceller som innehåller gift, när man råkar simma in i en brännmanet så går nässelcellerna sönder och då skjuts små trådar ut och gift sprutas in i huden. Om du råkar bli bränd av en manet ska du skölja med vatten, då spolas trådarna bort från huden. Du kan också försöka skrapa bort trådarna men gnugga inte med en handduk, då kanske fler nässelceller går sönder, aj aj!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-Klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla 0-13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år. Du kan läsa mer om klubben här.

Kika gärna in på vår Instagram också, vi finns på @raddadjurenklubben

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Du kan läsa mer om Djurens Rätt här.

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.