Albatrossen kan flyga långt utan att bli trött

Albatrosser är ovanliga fåglar på flera sätt: de är väldigt stora, har ben som är gjorda för att gå på land och väldigt bra luktsinne. De kan flyga mycket långt utan att bli trötta.

Albatross är en av världens största fåglar som kan flyga. Albatrosserna kan tillhöra olika släkter och därför ser de ibland väldigt olika ut. Några ser ut som jättestora trutar medan andra albatrosser är helt mörka i sin fjäderskrud.

De flesta albatrosser lever på södra halvklotet, från Antarktis till Australien, Sydafrika och Sydamerika. Det är inte så vanligt att vi får se albatrosser i Sverige. Den första albatrossen sågs 2002 och den andra sågs 9 juli 2007. Det finns 21 sorters albatrosser och 19 av dem är utrotningshotade. Det största hotet mot dem är långrevsfiske. Då fastnar många fåglar i näten och drunknar när de letar efter mat.

Den största arten av albatross har en vingbredd på över tre meter! De flesta arter är dock mindre. De är väldigt duktiga på att flyga och har en stor vingbredd. De flyger med två olika glidflygningstekniker. Antingen glider de med stela vingar över toppen på vågorna i havet nedanför dem. Detta kräver minimal ansträngning från dem eftersom de får kraft från vinden. Eller så glidflyger de på uppåtvindar. Båda teknikerna är effektiva och albatrossen kan flyga långt utan att bli trött.

Albatrossen äter olika sorters fiskar som de fångar genom att dyka genom vattenytan.

När honor och hanar bildar på så lär de först känna varandra i flera år genom lekar och fågeldanser. Sen kan de bli ett par som håller hela livet ut. Vissa arter kan bli upp till 50 år gamla.

Näbbar har de flesta fåglar, men albatrossens är lite annorlunda mot vanliga fågelnäbbar. Den är stor, kraftig och har en topp som är böjd och nästan lite lik en krok.

Bakom pannan på albatrossen sitter en körtel som sorterar ut allt salt som fågeln får i sig genom havsvatten. Detta rensar den ut genom näsborrarna. Med näsborrarna har de också ett väldigt bra luktsinne, något som är ovanligt bland fåglar. Detta hjälper dem när de ska leta upp föda.

Albatrossen skiljer sig också från många andra fåglar genom att de har starka ben som är anpassade för att gå på land. .

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer