Bara ett djur?

Ibland kanske du får höra saker som ”det är ju bara ett djur” eller att vi förmänskligar djuren när vi pratar om deras känslor, som om människor är de enda som kan känna något. Vi har tittat närmare på några olika djur och deras egenskaper: är de verkligen så olika oss?

Alla vill ju ha kompisar

Flockdjur, som människan är, är djur som lever i grupper och inte tycker om att vara ensamma. Stress och depression är en vanlig reaktion på ensamhet hos flockdjur. Hundar, till exempel, blir stressade om de är ensamma för mycket, och sjölejon blir sjuka och slutar äta.

Råttor är flockdjur som tycker om att gosa och bli kliade. Om de känner sig trygga ger de ifrån sig små kuttrande ljud och putsar varandra. Och grisar, som också är flockdjur, tycker om att gosa när de sover och ligger gärna sida vid sida. Grisar kan också vara busiga: om de får tag på en godbit som de vill spara till senare så kan de gömma den så att deras kompisar inte hittar den.

Elefanter blir väldigt ledsna när någon i deras flock dör eller har ont. Många elefanter försöker hjälpa sin kompis eller familjemedlem, även efter att hen har dött, och det finns berättelser om elefanter som har hållit vaka och täckt över sina döda kompisar med kvistar och jord.

Alla vill ju vara med sin familj

Precis som för oss så är familjen viktig för många djur. Bäverungarna tycker att det är kul att härma sina föräldrar när de bygger på deras hydda. Men de brukar inte vara så duktiga på att bygga, så deras mamma, pappa eller äldre syskon måste ofta bygga om det bäverungen har byggt.

Hönsmammor pratar med sina bebisar redan när de ligger i äggen, på så vis känner kycklingarna genast igen sin mamma när de kläcks. Sedan uppfostrar mamman sina kycklingar genom att rätta dem om de gör fel.

Det finns också fiskarter som uppfostrar sina små genom att föra över kunskap från generation till generation. Och många människor tror att fiskar inte kan tänka eller känna, vilket är galet fel av oss. De flesta fiskar är väldigt intelligenta och det finns studier på deras hjärnaktivitet som visar att de tänker aktivt. Problemet mellan människor och fiskar är att fiskars kroppsspråk är väldigt olikt däggdjurs, och till skillnad från däggdjur så har fiskar inga ansiktsuttryck som kan hjälpa oss att förstå dem. Men bara för att vi inte kan förstå någon betyder det inte att de inte har känslor, eller hur?

Alla vill ju leka, skoja och få utmaningar

Har du hört om djur som skämtar någon gång? Kanske har du någon gång träffat en hund som gör något tokigt och sen stannar upp, tittar på dig och väntar på att du ska skratta? Det är ju precis så komiker gör när de underhåller: de säger eller gör något tokigt och vill få dig att skratta.

Alla sorters djur tycker om att leka och precis som för människobarn är lekande väldigt viktigt för individens utveckling. Men för många djur håller busigheten och barnasinnet i sig tills de är vuxna. Du visste säkert redan att hundar gillar bollar, men visste du att grisar också tycker om bollar? De älskar att leka med fotbollar och att lyssna på musik.

Kor tycker också att det är kul med bollar, och att lösa problem! Om de lyckas lösa ett extra klurigt problem så blir de väldigt glada och upplever ett lyckorus, liknande det vi kan känna när vi klarat något svårt. För visst blir väl du väldigt glad när du äntligen kommer på lösningen på ett krångligt problem?

Många djur lär sig också genom att titta på andra, och det gäller inte bara däggdjur. I ett försök använde människor en låtsashumla för att putta ner en boll i ett hål. Riktiga humlor fick titta på, och när bollen gick i hålet fick humlorna sockervatten. Efter att ha tittat på låtsashumlan några gånger så kunde humlorna själva ta bollen och flytta den till hålet. Humlorna fattade precis hur de skulle göra bara genom att titta på hur låtsashumlan gjort. Är inte det superhäftigt?

Alla vill ju kunna snacka med varandra

För djur, precis som för människor, är det viktigt att kommunicera. Många djur har välutvecklade språk, men precis som alla andra språk behöver vi lära oss det för att kunna förstå det. Olika djurarter pratar dessutom på olika sätt.

Vargar, till exempel, är ett djur med väldigt ”tydligt” språk som är ganska enkelt för forskare att observera. De kommunicerar genom ljud, kroppsspråk, svansviftning och lukter. Deras språk kan påminna lite om hundars, men eftersom de är väldigt sociala och lever i flockar som måste fungera perfekt, så har de ett mer välutvecklat språk med väldigt uttrycksfulla ansikten och ögon.

Ett annat djur som pratar väldigt mycket är delfiner. Visste du att delfiner har namn på varandra? Detta kunde forskare visa 2013 genom att delfiner alltid svarade på en individuell vissling, precis som du svarar när någon ropar ditt namn. Det finns till och med bevis för att delfiner pratar med varandra om känslor och för att lösa problem.

Och av de havslevande däggdjuren så är späckhuggaren också väldigt speciell, de har nämligen olika dialekter beroende var de kommer ifrån! De kan även härma ljudet av andra arter, däribland människor, vilket väldigt få djur kan.

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.

Bild: Chris Fennel/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer