Ensam om att äta vego hemma?

Idag har många valt att bli veganer, men att själv ta steget att välja vego på tallriken kan ibland vara lättare sagt än gjort. Det kan bli knepigt att få resten av familjen att förstå och haka på när en vill börja äta vego, efter att en kanske har ätit kött och animaliska produkter tidigare. Just därför har vi samlat några tips som kanske kan hjälpa dig på vägen!

Förklara hur du känner

Är du ensam om att vilja äta vego hemma och tycker det är svårt att veta hur du ska göra för att kunna göra det? Det bästa sättet att få familj, föräldrar, syskon och kompisar, att förstå varför du vill börja äta vego är att förklara hur du känner. Berätta varför du tycker det känns mer rätt att välja vego och grönt på tallriken än att fortsätta äta produkter som kommer från djur. Du kommer säkert få många frågor och personer kommer undra hur du tänker och känner i ditt val att vilja äta vego. Då är det bra att läsa på om vegokost, näringslära och djurhållning. För att bilda dig en egen uppfattning om varför det är viktigt för dig och på så vis kunna svara på funderingar. Ju tydligare det är för dig själv varför du vill börja äta växtbaserat kost desto lättare blir det oftast för andra att förstå också.

Peppa och lyssna på varandra

Alla är vi olika och har olika intressen. Du är kanske väldigt insatt i att djur i djurfabriker inte får må bra medan kompisen lägger mycket tankeverksamhet på t.ex andra samhällsfrågor och har därmed kanske inte hunnit tänka på problemen med djurhållning som du funderar på. Något som du har gått och tänkt på mycket och länge är kanske något helt nytt för någon annan. Ofta kan personen behöva få tid att sätta sig in i ämnet mer för att förstå vad du pratar om. Precis som du skulle behöva om du skulle sätta dig in i kompisens intresse om det var nytt för dig.

Det bästa sättet att lära av varandra är att peppa, inspirera och berätta varför det är bra att t.ex välja vego. En kan inte tvinga någon annan att tycka likadant som en själv och sällan håller vi med varann på studs, så då är det bättre (och snällare!) att informera, visa och peppa varandra istället.

Förbered dig

Ofta är det lättare att förstå varför en tycker som en tycker om en ställer frågor till sig själv i ämnet. På så vis sätter du ord på vad du känner och tycker. Här är några formuleringar som Rädda Djuren-klubbens medlemmar har skrivit som kanske kan hjälpa dig formulera dina tankar:

  • jag vill stå på djurens sida och tycker att djur ska få lov att må bra
  • om färre äter animaliska produkter bidrar vi till ett bättre klimat
  • jag känner att det inte rätt att äta djur. Dessutom finns många bra alternativ att äta idag som är bättre för mig, klimatet och djuren.

Klimat

Du har säkert hört om hur mycket köttproduktionen påverkar klimatet negativt.

Vi människor odlar grödor, som vi ger till djuren så de kan växa för att sedan bli slaktade så människor kan äta djuret. Det är ett slöseri med jordens resurser. Därför är det smart att välja vego, för då går det åt mindre mark, vatten, växthusgaser och energi att odla grödor som sedan äts direkt av människor.

Hälsa

Att äta växtbaserad mat kan också vara bättre för hälsan. Många av dagens sjukdomar kan faktiskt förebyggas genom livsval och bättre mat. Att minska eller plocka bort rött kött på tallriken är t.ex ett bra sätt att förebygga tarmcancer. Om vi äter minst 500 gram frukt och grönt om dagen minskas risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

Oroliga föräldrar kring näring

Många barn och ungdomar hör av sig till Rädda Djuren-klubben och undrar hur de ska göra med föräldrar som oroar sig och ibland också förbjuder barnen att äta veganskt. Det bästa tipset är att lugna deras oro. Vuxna är oftast oroliga för att du kommer att få näringsbrist eller sämre hälsa när du käkar vego, men det är en myt och det stämmer inte alls! Vi vill tipsa oroliga föräldrar och vuxna att läsa Välj Vegos artiklar om näring och på Livsmedelsverket (som är en fristående källa) om vegokost. De flesta vuxna menar bara väl när de är oroliga och tillsammans kan ni söka efter svar och hjälpa varandra. Kanske kommer ni fram till att det där med vego är toppen endå!

Laga mat tillsammans

Det är alltid lite bökigt i början när en ska testa något nytt och då kan det vara lättare (och roligare!) att testa en prova-på-vego-period med familjen och laga maten tillsammans. Många vuxna tycker om att få hjälp i köket, med menytips och med matlagning. Så ett tips är att ni gemensamt pratar igenom vad ni vill testa på och hur ni ska laga det. Skriv en inköpslista tillsammans och planera en god meny.

Många gånger är det superenkelt att göra er favoritmat till vego! Brukar ni äta tacos på fredagarna? Byt ut köttfärsen till sojafärs, créme fraiche mot en växtbaserad variant och köp till en vegansk ost till och VIPS så är fredagstacosen djurvänlig på ett kick!

Tips för vidare läsning

Vill du läsa mer om vegokost eller tipsa en vuxen om var en kan hitta mer information så tipsar vi om:

Hur blir jag vegan?

Miljö, kostråd och vegansk mat - Livsmedelverket

Vitaminer och mineralämnen för dig som äter veganskt

Varför vego?

När vi skriver vego syftar vi på all djurvänlig mat, dvs mat utan några animaliska produkter. Rädda Djuren-klubben vill peppa och motivera att äta och leva en vegansk livsstil.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer