Ugglan flyger nästan ljudlöst

Ugglan är en fågel, men ser väldigt annorlunda ut. Oftast har de ett platt ansikte med stora ögon. Vissa sorter har även örontofsar. De brukar vara melerade i olika naturfärger så att de lätt kan gömma sig i skogen. För det är i skogen som ugglorna bor. (foto: Adrian Jones) Ugglor kan flyga nästan ljudlöst. En del av ugglans dun omvandlas till ett slags vitt puder som täcker fjädrarna. Dessutom har de yttersta fjädrarna på vingen (som kallas handpennor) en sågtandad mjuk kant. Detta gör att det kan flyga så tyst att ingen hör dem. Förutom att ugglor kan flyga...

29192
29192

Ugglan är en fågel, men ser väldigt annorlunda ut. Oftast har de ett platt ansikte med stora ögon. Vissa sorter har även örontofsar. De brukar vara melerade i olika naturfärger så att de lätt kan gömma sig i skogen. För det är i skogen som ugglorna bor.

Adrian Jones

(foto: Adrian Jones)

Ugglor kan flyga nästan ljudlöst. En del av ugglans dun omvandlas till ett slags vitt puder som täcker fjädrarna. Dessutom har de yttersta fjädrarna på vingen (som kallas handpennor) en sågtandad mjuk kant. Detta gör att det kan flyga så tyst att ingen hör dem.

Förutom att ugglor kan flyga tyst så har de också en väldigt bra hörsel. De använder knappt ögonen för att leta efter byten utan lyssnar bara efter andra djurs rörelser.

Men de har också en väldigt bra syn. En uggla kan dock inte vrida på ögonen så mycket. Istället har den en jätterörlig hals som de kan vrida huvudet nästan ett helt varv på, medan kroppen är helt stilla. På så sätt kan de se åt alla håll, där de sitter på en gren i ett träd.

Nu mellan vintern och våren så har ugglorna sin parningstid. Det är under den här perioden som man har störst chans att höra och se ugglor. Men mest hör man deras läten. Det kan vara allt från stämningsfulla hoanden till lite läskigare skrik. Du har säkert hört en uggla hoa, eller hur?

Ugglorna är mest vakna på natten, det är därför man oftast hör deras hoande då. Såhär kan det låta:

I sagornas värld så ses ugglan som klok och förknippad med visdom. I böckerna om Harry Potter är ugglor brevbärare och Harrys egen uggla heter Hedwig och de är goda vänner.

Ibland säger man att man anar ”ugglor i mossen” och det betyder att man är misstänksam och anar oråd.
Här kan ni se en rolig film på en uggla som klappar en hund: