Tukanen är svår att missa

Tukanerna finns i 40 olika arter i syd – och centralamerika. Tukanen har en stor och färgglad näbb och är svår att missa. Tukanen har den största näbben av alla fåglar i förhållande till sin storlek. Näbben är en tredjedel av hela fågeln. Tukanen använder näbben till flera olika saker. (Tukaner på Costa Rica. Foto: Zofia Nordqvist) – Till att äta med. De kan krossa nötter med den starka näbben och fångar sedan upp innehållet med sin långa tunga. De kan också komma åt frukter som hade varit svåra att nå utan näbben. – Till att skrämma andra fåglar. Eftersom...

26811
26811

Tukanerna finns i 40 olika arter i syd – och centralamerika.

Tukanen har en stor och färgglad näbb och är svår att missa. Tukanen har den största näbben av alla fåglar i förhållande till sin storlek. Näbben är en tredjedel av hela fågeln. Tukanen använder näbben till flera olika saker.

tukan

(Tukaner på Costa Rica. Foto: Zofia Nordqvist)

– Till att äta med. De kan krossa nötter med den starka näbben och fångar sedan upp innehållet med sin långa tunga. De kan också komma åt frukter som hade varit svåra att nå utan näbben.
– Till att skrämma andra fåglar. Eftersom näbben är så stor och har så starka färger så skräms ibland andra djur av den. Man vill ju inte bråka med en så hård näbb, eller hur?
– Till att svalka sig. Näbben fungerar som en kylanläggning. Forskarna tror att det är de ytliga blodkärlen i näbben som gör att tukanen kan sänka sin kroppstemperatur när de ska sova.

När tukanen sover så gömmer de näbben på ryggen under vingarna och stjärtfjädrarna. De trivs bäst uppe i träden och kan till och med hitta vatten i trädklykorna så att de slipper att ta sig ner på marken för att dricka. De bygger sina bon inuti trädstammarna.

Här kan du se de färgglada tukanerna:

Tukanerna lever i små flockar och är högljudda när de pratar med varandra. När en hane och en hona blir ett par så lever de tillsammans i flera år. Hanen brukar imponera på honan genom att bjuda på mat. Honan lägger 2-4 ägg uppe i ett trädhål och sen turas de om att ruva sina ägg som sedan kläcks och blir små tukanungar. När ungarna är åtta veckor så lämnar de boet.

Tukanen har gett namn åt en stjärnbild som heter Tukanen.