Koalan vilar 20 timmar om dygnet

Ibland kallar man de här djuren för pungbjörn eller koalabjörn, men det är inte helt rätt. Koalan är inte alls släkt med björnar. Istället kommer namnet koala från australiska ursprungsbefolkningens språk och betyder ”den som sällan dricker”. (Foto: travoc) De äter nästan bara blad som kommer från eukalyptusträd. Det finns 350 sorters såna träd, men det är bara 20 sorter som koalan kan äta – för de andra är giftiga för dem. Koalan vilar nästan 20 timmar om dygnet och äter resten av tiden, oftast på natten. De kan äta ett halvt kilo blad per dygn. Då tuggar dem bladen...

21329
21329

Ibland kallar man de här djuren för pungbjörn eller koalabjörn, men det är inte helt rätt. Koalan är inte alls släkt med björnar. Istället kommer namnet koala från australiska ursprungsbefolkningens språk och betyder ”den som sällan dricker”.


(Foto: travoc)

De äter nästan bara blad som kommer från eukalyptusträd. Det finns 350 sorters såna träd, men det är bara 20 sorter som koalan kan äta – för de andra är giftiga för dem. Koalan vilar nästan 20 timmar om dygnet och äter resten av tiden, oftast på natten. De kan äta ett halvt kilo blad per dygn. Då tuggar dem bladen ordentligt innan de sväljer dem. Honan matar en tid sina ungar med sitt bajs som är fullt av viktiga bakterier som hjälper ungarna att ta upp näring.

Här kan du se en liten Koala som försöker få tag i sina första löv:

Koalor bor i Australien och lever oftast ensamma och är ganska tystlåtna. Hanen kan ibland göra ett nasalt ljud som hörs på nästan en kilometers håll, men annars är de ganska tysta. De trivs bra i skogar som ligger upp till 600 meter över havet.

De lever nästan helt i träd där de klättrar omkring med sina smarta klor och tår. De bygger inga bon så som fåglar gör i träd. Istället sover de i en trädklyka eller på en gren. De klättrar ganska långsamt, men kan klättra ganska snabbt – men de anstränger sig inte i onödan. Ibland hoppar de också mellan träden.

(Foto: johanl)

Hanarna tål oftast inte varandra, speciellt inte under parningssäsongen. De kan vara ganska elaka mot varandra och ofta har vuxna hanar ärr i ansiktet eller på armarna efter bråk med andra koalor.

Koalan blev nästan helt utrotad på 1900-talet när vissa människor jagade den för pälsens skull. Men då började andra människor att skydda koalan och nu har de ökat kraftigt i antal. Idag säger forskarna att det finns mellan 40 000 och en halv miljon individer.

De äldsta spåren man hittat från koalor är 25 miljoner år gamla.