Glasögonkajmanen är täckt av pansar

Den här reptilen kan bli 2,5 meter lång och lever vid floder i Sydamerika och Latinamerika. De trivs bäst i sötvatten och tycker om lugnt vatten. Därför håller de sig mest i dammar och lugna vikar. Deras knasiga namn kommer ifrån att de ben som de har runt båda ögonen liknar glasögon. De har även en blinkhinna över ögat som funkar som extraskydd när kajmanen dyker. De har alltså både glasögon och simglasögon – helt inbyggda! Hela glasögonkajmanens hud är täckt av pansarknölar. (Foto: Zofia Nordqvist) Krokodiler, alligatorer och kajmaner tillhör samma släktträd och ser väldigt lika ut. Men det...

4288
4288

Den här reptilen kan bli 2,5 meter lång och lever vid floder i Sydamerika och Latinamerika. De trivs bäst i sötvatten och tycker om lugnt vatten. Därför håller de sig mest i dammar och lugna vikar.

Deras knasiga namn kommer ifrån att de ben som de har runt båda ögonen liknar glasögon. De har även en blinkhinna över ögat som funkar som extraskydd när kajmanen dyker. De har alltså både glasögon och simglasögon – helt inbyggda!
Hela glasögonkajmanens hud är täckt av pansarknölar.
glasögon

(Foto: Zofia Nordqvist)

Krokodiler, alligatorer och kajmaner tillhör samma släktträd och ser väldigt lika ut. Men det är olika saker som skiljer dem åt. Glasögonkajmanen skiljer sig för att den är lite mindre och har sina glasögon på.

Honan lägger mellan 15 och 40 ägg i nästen som är täckta med löv, grenar och jord. Vilken kön det blir på kajmanbebisen avgörs av temperaturen. Om det är 31 grader eller lägre så kläcks det kajmanhanar. Men om temperaturen är 32 grader eller mer så kläcks det kajmanhonor.

Honan är väldigt moderlig och tar inte bara hand om sina egna ungar, utan även andras om det behövs. Hon tar hand om ungarna i 2-4 månader efter att de kläcks.

Glasögonkajmanen har skonats från jägare för att de tycker att de är för små och för att pansarknölarna de har över kroppen gör att skinnet inte går att använda så lätt till kläder och andra saker. Tur för Glasögonkajmanen, men det vore bättre om alla djur slapp jagas, tycker Rädda Djuren-klubben.

En kajman kan bli upp till 50 år gammal!