Albatrossen är världens största flygande fågel

Albatross är en av världens största fåglar som kan flyga. Albatrosserna kan tillhöra olika släkter och därför ser de ibland väldigt olika ut. Några ser ut som jättestora trutar medan andra albatrosser är helt mörka i sin fjäderskrud. Såhär kan de se ut: (Foto: putneymark) De är väldigt duktiga på att flyga och har en stor vingbredd. De flyger med två olika glidflygningstekniker. Antingen glider de med stela vingar över toppen på vågorna i havet nedanför dem. Detta kräver minimal ansträngning från dem eftersom de får kraft från vinden. Eller så glidflyger de på uppåtvindar. Båda teknikerna är effektiva och...

61063
61063

Albatross är en av världens största fåglar som kan flyga. Albatrosserna kan tillhöra olika släkter och därför ser de ibland väldigt olika ut. Några ser ut som jättestora trutar medan andra albatrosser är helt mörka i sin fjäderskrud.

Såhär kan de se ut:

(Foto: putneymark)

De är väldigt duktiga på att flyga och har en stor vingbredd. De flyger med två olika glidflygningstekniker. Antingen glider de med stela vingar över toppen på vågorna i havet nedanför dem. Detta kräver minimal ansträngning från dem eftersom de får kraft från vinden. Eller så glidflyger de på uppåtvindar. Båda teknikerna är effektiva och albatrossen kan flyga långt utan att bli trött.

(Foto: chrispearson72)


(Foto: cordyph)

Albatrossen äter olika sorters fiskar som de fångar genom att dyka genom vattenytan. När honor och hanar bildar på så lär de först känna varandra i flera år genom lekar och fågeldanser. Sen kan de bli ett par som håller hela livet ut.

Näbbar har de flesta fåglar, men albatrossens är lite annorlunda mot vanliga fågelnäbbar. Den är stor, kraftig och har en topp som är böjd och nästan lite lik en krok. Bakom pannan på albatrossen sitter en körtel som sorterar ut allt salt som fågeln får i sig genom havsvatten. Detta rensar den ut genom näsborrarna. Med näsborrarna har de också ett väldigt bra luktsinne, något som är ovanligt bland fåglar. Detta hjälper dem när de ska leta upp föda.

Albatrossen skiljer sig också från många andra fåglar genom att de har starka ben som är anpassade för att gå på land.

(Foto: tubby)

Det är inte så vanligt att vi får se albatrosser i Sverige. Den första albatrossen sågs 2002 och den andra sågs 9 juli 2007. Det finns 21 sorters albatrosser och 19 av dem är utrotningshotade. Det största hotet mot dem är långrevsfiske. Då fastnar många fåglar i näten och drunknar när de letar efter mat.