Lurig som en gris

Ofta får man höra att grisar skulle vara smutsiga och lite dumma, men det stämmer absolut inte. Grisar är egentligen väldigt renliga djur och vill till exempel inte bajsa och kissa i närheten av där de vilar och äter. Forskare har kommit fram till att grisar är smarta. En del säger att de är mycket …   Läs mer

18968
18968

Liten gris

Ofta får man höra att grisar skulle vara smutsiga och lite dumma, men det stämmer absolut inte. Grisar är egentligen väldigt renliga djur och vill till exempel inte bajsa och kissa i närheten av där de vilar och äter. Forskare har kommit fram till att grisar är smarta. En del säger att de är mycket smartare än hundar. I ett test fick grisar spela ett enkelt tv-spel och de verkade tycka att var roligt! De fick godis när de var duktiga och med goda belöningar lär sig grisar gärna olika saker. Ibland är de lite luriga också. Om de har någon smarrig mat som de vill spara till senare så gömmer de den från de andra grisarna så att de inte ska äta upp den.

Om grisarna fick välja ett härligt grisliv så hade de gått runt och bökat i jorden mest hela dagarna för att leta efter goda saker att äta. De äter gärna rötter, frukter, grönsaker och sniglar. Grisar gillar att sola men de kan inte svettas så bra så de måste alltid ha tillgång till någonstans där de kan bada. De är faktiskt duktiga simmare men de kan också nöja sig med att rulla sig i lera som är blöt. Leran fungerar som ett skydd mot solen och den kyler när den är blöt. Grisar är sociala djur, som lever tillsammans i grupper och flockar. Under naturliga förhållanden består en flock av några honor och deras ungar.

Att grisar grymtar känner de flesta till men de pratar med en massa olika ljud. Forskare tror att de grymtar när de går runt tillsammans med sin flock för att de ska höra var de har varandra och på så sätt hålla ihop flocken. Men grisar kan också pipa, skälla, gnälla, gny och skrika. De skäller när de ska varna flocken för faror men små kultingar kan också skälla när de leker.

Grisar lever i en värld av lukter! De luktar på precis allting. De hälsar på varandra genom att nosa på varandra. De gillar att äta maskar och sniglar och kan hitta dem nere i jorden tack vara sitt fantastiska luktsinne. De finns de som tränat grisar att hitta en sorts svamp som heter tryffel. De växer under jorden och är svåra för oss människor att hitta men med ett tryffelsvin går det riktigt bra!

Grisar finns i flera färger och är inte bara rosa. De kan vara svarta och prickiga. En del har ganska mycket päls också! De har klövar precis som kor, får och hjortar. Men en skillnad är att bakom de främsta klövarna har grisen några stora biklövar. De sitter ganska lågt och de syns alltid tydligt i grisens fotspår. Finns det avtryck av stora biklövar, kan man vara säker på att det är en gris som har gått förbi.

En rolig grej är att de har riktigt bra minne också. Forskare lärde grisar namnet på tre olika saker. Efter tre år testade de om grisarna mindes vad de hade lärt sig och det gjorde de såklart.

Foto: Shutterstock