Knubbiga sälar

Knubbsälar finns på flera ställen runt om på jorden och här vid Sverige kan vi hitta dem i Östersjön och längs västkusten. De är superbra på att simma och de kan dyka ner till 100 meters djup! De kan vara under vattnet i 15 minuter men oftast är den bara nere 5-10 minuter under vattenytan. Knubbsälar lever i små flockar och gillar att hålla till i skyddade sandbanker och skärgårdar. De blir faktiskt hela 25-35 år gamla! Knubbsälar äter nästan bara fisk. Ungarna föds oftast på sommaren och fäller sin vita päls direkt. När mamman går ned i vattnet följer...

5388
5388

dreamstime_m_32867190

Knubbsälar finns på flera ställen runt om på jorden och här vid Sverige kan vi hitta dem i Östersjön och längs västkusten. De är superbra på att simma och de kan dyka ner till 100 meters djup! De kan vara under vattnet i 15 minuter men oftast är den bara nere 5-10 minuter under vattenytan.

Knubbsälar lever i små flockar och gillar att hålla till i skyddade sandbanker och skärgårdar. De blir faktiskt hela 25-35 år gamla! Knubbsälar äter nästan bara fisk.
Ungarna föds oftast på sommaren och fäller sin vita päls direkt. När mamman går ned i vattnet följer den nyfödda ungen med och följer sedan sin mor. När ungen behöver dia simmar de till land. Ungen stannar hos sin mamma hela sommaren men den behöver bara dia en månad. Det händer att människor hittar ensamma sälungar på stranden. De låter ynkliga när de ligger där och piper men de är oftast inte övergivna utan mamman finns i närheten.

Knubbsälen blev fridlyst på västkusten 1966 och i Östersjön 1974.