Kloka elefanter

Foto: Jean-marc Strydom   Elefanter är fantastiska djur! Det finns tre olika sorters elefanter. Asiatisk elefant, afrikansk stäppelefant och afrikansk skogselefant. I snabeln har elefanten 400 muskler. Längst ut på snabeln har den afrikanska elefanten två fingrar som den använder till att ta tag i saker  medan den asiatiska elefanten bara har en finger. Den lyfter  istället saker genom att rulla sin snabel runt föremålet. Elefanter äter bara växter som gräs, löv, frukter och kvistar. Med sina stora kindtänder mal den växtdelarna. Den äter 100-150 kg växtmaterial varje dag! Till detta dricker de 200 liter vatten. Elefanter har fyra stora...

12644
12644

Foto: Jean-marc Strydom

 

Elefanter är fantastiska djur! Det finns tre olika sorters elefanter. Asiatisk elefant, afrikansk stäppelefant och afrikansk skogselefant.

I snabeln har elefanten 400 muskler. Längst ut på snabeln har den afrikanska elefanten två fingrar som den använder till att ta tag i saker  medan den asiatiska elefanten bara har en finger. Den lyfter  istället saker genom att rulla sin snabel runt föremålet. Elefanter äter bara växter som gräs, löv, frukter och kvistar. Med sina stora kindtänder mal den växtdelarna. Den äter 100-150 kg växtmaterial varje dag! Till detta dricker de 200 liter vatten. Elefanter har fyra stora kindtänder. Dessa tänder ersätts sex gånger under elefantens livstid genom att den nya tanden växer ut från bakre delen av käken och skjuter fram den nedslitna tanden, som tappas bit för bit. När den sista uppsättningen tänder har slitits ut svälter elefanten ihjäl. Elefanter växer hela livet och kan därför bli väldigt stora. Det är inte ovanligt att en afrikansk elefanthane är 3 meter i mankhöjd. Elefanter blir oftast ungefär 40-60 år men det finns elefanter som har blivit över 80 år.

Elefanthonorna lever i flockar tillsammans med 10-20 andra honor och ungar. Flocken leds av en av de äldsta och därför mest erfarna medlemmarna.  Unga elefanter håller sig nära sina mammor och sin storfamilj, hanarna till cirka 14 års ålder, honorna livet ut. När en unge hotas eller blir skadad tröstar och skyddar alla de övriga elefanterna den. Elefanthanarna lever oftast ensamma men forskare har kunnat se att det inte är helt ovanligt att även hanar lever tillsammans.

Foto: Jean-marc Strydom

 

I Nairobi, som ligger i Afrika, har Daphne Sheldrick startat ett barnhem för föräldralösa elefanter. Där tar de hand om elefanter som förlorat sin mamma vid till exempel tjuvjakt. Ungarna får bo på barnhemmet tills de har blivit stora nog att följa med någon vild flock. Ofta är ungarna väldigt ledsna och mår dåligt när de kommer till barnhemmet. Men Daphne och hennes kollegor har blivit väldigt duktiga på att ta hand om elefantbarnen så de allra flesta mår mycket bättre när de har fått bo ett tag på barnhemmet.

Elefanter bryr sig mycket om varandra och blir ledsna när någon i flocken blir sjuk eller dör. Forskare har sett att elefanter ibland begraver en död flockmedlem under kvistar och löv. En elefantmamma som förlorar en unge kan stå vid ungens sida i många dagar innan hon lämnar den. Man har till och med sett en afrikansk elefanthona som bar på sin döda unge i flera dagar innan hon gav upp.

Trött

Foto: Jeroen A. Geurtsen

 

När några ur flocken varit separerade från varandra en tid blir de väldigt glada när de ses igen. De trumpetar och kramas med snablarna. Elefanter anses av många forskar vara ett av de mest intelligenta djuren. De har minst 25 olika ljud som de använder för att prata med varandra. Deras fötter är också väldigt bra på att känna vibrationer i marken så vissa forskare tror att de även kan prata med varandra på långa avstånd genom att stampa i marken.

Elefanternas hjärna är inte helt olik vår. De känner känslor så som vi gör. De kan också känna empati vilket betyder att de kan sätta sig in i andras situation och förstå deras känslor. Elefanter förstår att det är sig själva de ser i en spegel. Förut trodde man att det bara var människor, vissa människoapor och delfiner. Som kunde förstå det.

Eftersom elefanters hjärna är så lik vår så har forskare tittat på om elefanter som varit utsatta för hemska saker, som att jägare dödat familjemedlemmar, reagerar på samma sätt som barn som upplevt till exempel krig. De har kommit fram till att elefantbarnen regerar på precis samma sätt.

I djurparken

I Sverige har vi djurparker för att människor vill titta på djur på ett billigt och bekvämt sätt. Ofta säger man att man har djurparker för att skydda och bevara hotade arter. Men Rädda Djuren tycker att det finns mycket bättre lösningar på detta, nämligen att skydda djuren i sin naturliga miljö.

Man säger också ofta att barn lär sig mycket om djur genom att besöka en djurpark. Rädda Djuren tror att barn istället lär sig att det är okej att ha vilda djur instängda för att vi vill titta på dem eller tjäna pengar på dem. På djurparken har oftast djuren inte tillräckligt med stimulans vilket leder till stereotypa beteenden. Ett stereotypt beteende är något som djuret gör om och om igen fast det saknar funktion. Ett exempel är att elefanter som vaggar fram och tillbaks. Det är alltså ett tydligt tecken på att djuret mår väldigt dåligt och kan drabba djur som inte kan få utlopp för sina naturliga beteenden i fångenskap. I naturen går elefanterna över stora områden men i fångenskap har de bara en liten yta att röra sig på. Det kan göra att de får problem med övervikt och ont i fötter och leder. De här problemen förvärras av att leva i vårt kyliga klimat.

På cirkusen

På cirkusar tvingas djuren att resa stor del av tiden vilket kan göra dem väldigt stressade. De får nöja sig med små tillfälliga hagar. Konsterna som djuren måste göra är ofta onaturliga för dem, och kan i vissa fall ge skador. Till exempel skulle fria elefanter väldigt sällan stå på bakbenen. När de gör det ofta kan de få problem med lederna.

En cirkus som just nu turnerar i Sverige med elefanter är Cirkus Scott. När veterinären från länsstyrelsen skulle kolla hur djuren har det så såg man att minst en av elefanterna hade stereotypa beteenden.

 

 

Rädda elefanterna!

Du kan hjälpa elefanterna genom att inte gå till djurparker eller cirkusar som har djur. Då visar du att du inte stödjer dem med dina pengar.

 

 

Text: Sofia Säljö