Kea

Kean kallas ibland för ”bergsclownen” för att den är så busig, lekfull och ibland lite fräck. En kea är en papegoja som lever på Nya Zeeland. Den är ganska stor – de kan bli nästan 50 centimeter långa. Den är lite mörkare i färgen än ”vanliga” papegojor, men detta är nog för att kamouflera sig mot bergen och skogen den lever i. Kean är faktiskt lite läskig, för ibland har den attackerat får som det finns många av på Nya Zeeland. Ibland kommer fåren undan, men inte alltid. Men det är mycket vanligare att kean äter frukter, bär, nötter, andra...

12874
12874

Kea-på-bil

Kean kallas ibland för ”bergsclownen” för att den är så busig, lekfull och ibland lite fräck. En kea är en papegoja som lever på Nya Zeeland. Den är ganska stor – de kan bli nästan 50 centimeter långa. Den är lite mörkare i färgen än ”vanliga” papegojor, men detta är nog för att kamouflera sig mot bergen och skogen den lever i.

Kean är faktiskt lite läskig, för ibland har den attackerat får som det finns många av på Nya Zeeland. Ibland kommer fåren undan, men inte alltid. Men det är mycket vanligare att kean äter frukter, bär, nötter, andra växter, men ibland också redan döda djur.

Kean är en mycket smart fågel – den kan lösa pussel och andra klurigheter för att komma åt något gott. Den är också väldigt nyfiken av sig – den är inte så rädd för att komma nära människor och inspektera dem. Ibland snor den med sig saker, kanske något ätbart eller någon annan liten grej. Det har också hänt att keor förstör bilar och soptunnor i jakt på mat – man måste ofta ”kea-säkra” sin bil med nät för att de inte ska picka sönder däcken!

Tyvärr har många tyckt att keorna är jobbiga när de förstör och därför har man jagat keorna väldigt länge. Nu finns det inte så många kvar, men man får i alla fall inte jaga dem längre.