Humlan är häftigare än den är söt

Humlan är ett djur som vi ofta ser på sommaren flyga från blomma till blomma. De är ganska söta, för de ser tjocka och luddiga ut. Men humlan är faktiskt häftigare än vad den är söt. Den kan till exempel ändra sin kroppstemperatur med vilje och kan vara mellan 30 och 40 grader varm. Vi människor ligger nästan alltid på 37 grader. Eftersom humlan kan vara så varm kan man ibland se den flyga i snöoväder långt upp i landet! Det finns också en myt som säger att humlor egentligen inte borde kunna flyga. Men denna myt uppfanns för länge...

7896
7896

dreamstimefree_humla

Humlan är ett djur som vi ofta ser på sommaren flyga från blomma till blomma. De är ganska söta, för de ser tjocka och luddiga ut. Men humlan är faktiskt häftigare än vad den är söt. Den kan till exempel ändra sin kroppstemperatur med vilje och kan vara mellan 30 och 40 grader varm.

Vi människor ligger nästan alltid på 37 grader. Eftersom humlan kan vara så varm kan man ibland se den flyga i snöoväder långt upp i landet! Det finns också en myt som säger att humlor egentligen inte borde kunna flyga. Men denna myt uppfanns för länge sedan, när man inte visste lika mycket om humlor som vi vet nu. Humlor flyger nästan som helikoptrar, men snurrar inte riktigt runt vingarna, utan flaxar med dem och skapar samtidigt en pytteliten virvelvind ovanför sig, som hjälper till att hålla humlan uppe. Det finns också en sorts humla som kallas för ”snylthumla”. Den låtsas vara en riktig humla, så att den kan få bo i de vanliga humlornas bon. Man brukar också säga att humlor inte sticks, utan att de bränns. Men det stämmer inte riktigt, för humlor sticks också, men det gör bara mindre ont än när getingar och bin gör det. Fast det ska till ganska mycket innan en humla blir arg – de är ganska lugna av sig.

Text: Sara Skarp