Ordna en insamling för djuren

Ett bra sätt att hjälpa djuren på är att ordna en insamling och skänka pengar till en organisation som gör något bra för djuren. Organisationer är beroende av stöd för att kunna hjälpa djuren, och även små summor är väldigt värdefulla för dem! Det kan vara en större organisation som arbetar för djuren, som till exempel Djurens Rätt, eller kanske en mindre eller ett djurhem som finns i din närhet?

Ordna en födelsedagsinsamling

När du fyller år är ett perfekt tillfälle att ha en insamling för djuren! Du kan önska dig ett bidrag till en organisation som en present, eller istället för presenter. Hos många organisationer kan en skapa en insamling inför till exempel födelsedag, skolavslutning och liknande som människor kan bidra till direkt, eller så kan en samla ihop pengarna själv och sedan sätta in dem hos organisationen. Prata med en vuxen som kan hjälpa dig.

Djurens Rätt har till exempel en insamlingssida för egna insamlingar.

Samla in pengar genom att sälja saker

Ett bra sätt att samla in pengar är genom att sälja saker, och skänka de pengar en får in. Du kanske har saker hemma som du inte längre vill ha så att du kan ordna en liten loppis där du bor?

Du kan också baka något gott och ställa dig där folk rör sig och sälja fika. Eller varför inte rita teckningar eller göra något fint pyssel och sälja det du gjort på stan? Om du gör en fin skylt om att du samlar in pengar till djuren så kommer människor ännu hellre vilja köpa av dig! Prata alltid med en vuxen innan så att någon kan vara med dig.

Om du vill kan du också ha med dig informationsmaterial om hur djuren har det och varför du samlar in pengar till dem, som du delar ut. Många organisationer har sådan information som du kan beställa gratis, Djurens Rätts material som är helt gratis att beställa hem kan du hitta här.

Samla in pengar på stan

Ett sätt att få in pengar till djuren är att helt enkelt samla in pengar på stan. Då behöver du ha en vuxen med dig.

Du kan göra en fin skylt om att du samlar in pengar för djuren och varför, och sedan ställa dig någonstans där många människor passerar och be dem att skänka litegrann till djuren.

Om du vill kan du också ha med dig informationsmaterial om hur djuren har det och varför du samlar in pengar till dem, som du delar ut. Många organisationer har sådan information som du kan beställa gratis, Djurens Rätts material som är helt gratis att beställa hem kan du hitta här.

Samla in pengar som gatumusikant

Spelar du något instrument? Eller gillar du att sjunga? Då kan du samla in pengar genom att spela eller sjunga någonstans där mycket människor passerar. Prata med en vuxen först så att någon följer med dig, och hitta en bra plats att stå på. Du kan göra en fin skylt om att du samlar in pengar för djuren och varför, och så ställer du upp en burk som folk kan lägga pengar i. Sedan är det bara att börja spela eller sjunga.

Om du vill kan du också ha med dig informationsmaterial om hur djuren har det och varför du samlar in pengar till dem, som du delar ut. Många organisationer har sådan information som du kan beställa gratis, Djurens Rätts material som är helt gratis att beställa hem kan du hitta här.

Freja ordnade en födelsedagsinsamling för djuren

När Freja skulle fylla tolv år bestämde hon sig för att hon inte ville ha några födelsedagspresenter. Istället bad hon sin pappa om hjälp med att starta en insamling till Djurens Rätt, eftersom hon vill kunna hjälpa till i arbetet för att djur inte ska fara illa. Till insamlingen kunde familj, släkt och vänner skänka pengar som present till Freja. Och på veckorna innan sin födelsedag lyckades hon samla ihop hela 3 300 kronor.

Redan när Freja fyllde elva år gjorde hon en födelsedagsinsamling som hon önskade pengar till istället för presenter, då samlade hon in pengar till Världens barn. Hon ville göra samma sak igen till sin tolvårsdag men välja en annan organisation den här gången, och då blev det Djurens Rätt.

 • Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tar hand om djur och att de får respekt, säger Freja. De lever ju också, och är en stor del av vår vardag. Det finns ju personer som har ett problem med djur och gör dem illa, jag tycker att man kan tänka ”hur hade jag känt det om jag varit ett djur?”

När hon hade bestämt sig för att det var Djurens Rätt hon ville göra en insamling till så bad Freja sin pappa om hjälp med att ordna en insamling på internet som familj, släkt och vänner kunde skänka pengar till, istället för att köpa presenter.

 • Min familj tyckte att det var en fin tanke, att göra något fint för djuren istället för att få. Men mina kompisar tyckte nog att det var lite annorlunda att jag inte ville ha några presenter på min födelsedag.

Freja har alltid tyckt att det känns lite konstigt att be om pengar eller saker, men det var lättare den här gången när pengarna gick till något bra.

 • Att jag kan skänka de här pengarna och veta att de går till djur som har det väldigt illa känns fantastiskt! Och att det blev så mycket pengar så att många djur kan bli hjälpta!

Det var också skönt att göra insamlingen tillsammans med sin pappa tycker hon. Det är också ett av hennes tips för de som själva vill göra en insamling, att först prata med sina föräldrar så att det är okej med dem.

 • Sen är det bara att köra igång! Och så måste man komma ihåg att tacka alla efteråt, som har gett pengar. För de är ju en stor del av det här. När vi hade släktkalas sa jag tack till alla som skänkt pengar till min insamling och berättade att det här verkligen kommer göra stor skillnad för djuren.

Men hur var det då att inte få några presenter på sin födelsedag?

 • Det kändes lite annorlunda, säger Freja. När släkten kom på kalas så sa de att ”vi har ju inga presenter, men vi skänkte ju pengar till din insamling”. Jag kände mig stolt över vad jag gjort!

Freja är säker på att hon kommer att göra en insamling till sin födelsedag nästa år igen. Och i framtiden när hon blir äldre så vill hon också ta hand om djur som haft det dåligt där de bott tidigare.

Vi på Rädda Djuren-klubben tycker att det var en fantastiskt fin idé av Freja att ha en födelsedagsinsamling för djuren, och de pengar som samlats in kommer att göra skillnad för många djur! Heja Freja!

Här kan du se Frejas insamling.

Tyra, Edith och Klara sålde chokladbollar för djuren

Tyra, Edith och Klara är tre kompisar som tycker att det är viktigt att göra bra saker för djuren. Ediths bästa tips är att engagera sig och till exempel göra roliga trick med djuren en har i sin närhet, och Tyra kom på idén att de skulle samla in pengar. Och det gjorde de, på ett riktigt smart sätt!

I somras bestämde de tre kompisarna sig för att baka chokladbollar som de tog med sig ut i Hedemora och bjöd på, samtidigt som de fick människor att skriva på en namninsamling för alla grisars rätt att vara utomhus. De som ville kunde också skänka en gåva för att skapa en bättre framtid för djuren.

 • Alla som var med tycker om djur. Jag såg i ett tidigare nummer av Klubbnytt att det var några som hade samlat in pengar till Djurens Rätt, och bestämde mig för att också göra det. Kort efter jag kom på idén skulle Klara komma och hälsa på, och hon och min lillasyster Edith ville också vara med, säger Tyra.
 • Vi ville göra det för att djuren ska ha det bättre, säger Edith.

Trots att det regnade den dagen så att det var lite svårare att få människor att stanna vid deras bord, så gick det bra för dem.

 • Vi fick inte in så jättemycket pengar, men många skrev på listan och smakade chokladbollar. Jag gör det gärna igen! säger Tyra.

Tyras bästa tips till alla andra djurvänner som känner som henne och hennes kompisar är att hjälpa organisationer som kämpar för djuren att samla in pengar, men hon tipsar även om att en kan tänka på att inte använda produkter som är djurtestade, och att inte äta så mycket kött. Förutom det tycker kompisarna att det är viktigt som djurvän att verkligen bry sig om och lyssna på djuren i sin vardag. Till exempel säger Edith att det är viktigt att inte dra djur i pälsen eftersom de inte tycker om det och blir arga då. Klara påpekar också att det är viktigt att vi tänker på att vi inte ska förstöra djurens natur.

 • Det är viktigt att hjälpa djuren, de ger ju så mycket till oss och tycker om oss, som att vi får gosa med dem och att man kan berätta allt för dem utan att de skvallrar, säger Edith, Tyra och Klara.

Vilken insats för djuren Klara, Tyra och Edith gjort, det märks att de är djurvänner och de är verkligen riktiga hjältar för djuren!

Juliette samlade in pengar till djuren på stan

Juliette är 10 år gammal och älskar djur. När hon och hennes klasskompisar på skolan Pops Academy skulle ha ett skolprojekt om hållbar utveckling så kände hon att det var viktigt att göra något för djuren. Så tillsammans med fyra kompisar bestämde hon sig för att samla in pengar till Djurens Rätt. Juliette kontaktade Djurens Rätt och frågade om de fick hjälpa till, sedan gjorde de egna planscher och gav sig ut på stan. Efter redan två timmar hade de samlat in över 800 kronor!

 • Det var väldigt roligt att samla in pengar! Ibland blev det jobbigt när vuxna blev irriterade för att man frågade. De sa att de inte alls tyckte som vi. Men det var en man som jag minns som gav oss hundra kronor, det var väldigt snällt!

Juliette tycker att det är viktigt att vi tillsammans kämpar för djuren. Djur ska få vara fria och må bra tycker hon, och det är viktigt att vi börjar hjälpa någon annan än människan om vi ska få en hållbar framtid.

 • Om vi inte hade djur i vår värld skulle människor inte vara lika lyckliga. De är ju våra vänner, som hunden till exempel.

Det här var Juliettes första stora projekt, och hon vill gärna göra något liknande igen. Att samla in pengar är något hon tycker att andra som vill hjälpa djuren också kan göra, eller så kan man bidra på andra sätt.

 • Man kan också starta namninsamlingar till nya lagar till exempel. Viktigaste tipset när man gör detta är att man verkligen förklarar för de man möter varför man hjälper djuren.

Vi på Rädda Djuren-klubben tycker att Juliette och hennes kompisar är riktigt modiga hjältar för djuren, och deras insamlade pengar gör skillnad i kampen för en bättre värld för alla djur!

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.

Bild: FamVeld/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer