Köp inte päls från djur

I Sverige finns det djur som föds upp bara för att dödas för sin päls, som används som till exempel kragar på jackor, detaljer på kläder och accessoarer. Sverige importerar också äkta päls från andra länder.

Djuren i pälsuppfödning mår inte bra (du kan läsa mer fakta om det här) och såklart vill de ha sin päls kvar på sig själva och inte få sätta livet till för att människor vill ha pälsen på sig. Så det bästa är att undvika produkter med äkta päls – för djurens skull! Det finns nämligen minst lika fina alternativ med fuskpäls istället. Inga djur i dem men ändå fina = bra för alla!

Gömd päls

Har du sett såna där mössor med pälsbollar på? Eller kanske nyckelringar eller örhängen med små pälsbollar? Eller jackor med pälskrage?

Något som många inte vet är att det kan vara riktig päls, som kommer från djur. Det är ju inte så lätt att veta eftersom det inte pratas så mycket om det!

Det är inte så lätt att se skillnad på äkta päls och fuskpäls vid en första blick. Även billiga produkter kan ha äkta päls, och färgen på pälsen behöver inte spela någon roll – även äkta päls kan färgas till en onaturlig färg.

Bilder med riktig vs fuskpäls:

Ovan: Mössa med boll av fuskpäls, från Åhléns

Ovan: Mössa med boll av äkta päls.

Ovan: Nyckelring med boll av fuskpäls, från H&M

Ovan: Nyckelring med boll av äkta päls.

Ovan: Jacka med krage av fuskpäls, från H&M.

Ovan: Jacka med krage av äkta päls.

Hur vet jag om det är päls från djur?

Fuskpäls kan vara väldigt lik äkta päls så det kan vara svårt att se på en gång om det är fuskpäls eller riktig päls från djur.

En bra sak att ha koll på är Pälsfria listan.

Alla företag som finns med på den har lovat att inte sälja några produkter alls med päls från djur. Flera större klädaffärer i Sverige finns med på listan, som till exempel H&M, Cubus, Bik Bok, Gina Tricot, JC, Kapp Ahl, Lindex, Monki, nelly.com, Stadium, Team Sportia, Vero moda, Zalando och Åhléns.

Det finns förstås fler företag med också, du hittar hela listan här.

Om du vill handla på något ställe som inte finns med på listan så får du hålla lite extra koll. Då kan du använda dig av de här olika sätten för att avgöra om det är äkta djurpäls eller inte.

 1. Ibland står det utskrivet om det är fuskpäls, ofta kallas det för ”pälsimitation” i Sverige. Står det så är det inte päls från djur.
 2. Om det inte står något så titta på märkningen på plaggets lappar. Det finns en regel inom EU som säger att sådant som har detaljer i päls ska ha märkningen ”Innehåller icke-textila delar av animaliskt ursprung” eller ”Contains non-textile parts of animal origin”. Det står ganska ofta på engelska.
  Står det så på något med päls så är det troligtvis riktig djurpäls. Märkningen används även för andra djurmaterial, som till exempel skinnlappar på jeans m.m. Lika bra att undvika alla kläder som det står så på alltså.
  Men tyvärr har det visat sig fuskas lite med den märkningen så en kan inte vara helt säker på att plagg med riktig päls alltid är märkta så. Om det inte står något om det finns det några sätt till du kan avgöra om det är äkta päls eller inte:
 3. Dela på pälsen och titta vid fästet.
  Fuskpäls sitter oftast fast i någon form av tyg. Äkta päls sitter fast i skinn.En ser också ofta tydligt om stråna ser ut att vara fastsydda eller inte. Fuskpäls ser fastsydd ut.
 4. Titta på spetsarna på hårstråna.
  Håret på äkta djurpäls är spetsigt, om det inte har rakats eller klippts av, till skillnad mot fuskpäls, som oftast har en trubbig ände. Så om håren blir smalare och slutar med en spets så ta det säkra före det osäkra och köp inte.

Om du redan har ett plagg hemma och är osäker på om det är äkta eller ej och vill veta det kan du göra ”bränntestet”. Då är det bäst att ta hjälp av en vuxen.

Då plockar ni några hårstrån och håller med en pincett över en säker yta. Sedan eldar ni dem med en tändare eller tändsticka. Äkta djurpäls luktar som när man bränner människohår. Fuskpäls luktar som smält plast när det eldas.

Bild: Birdiegal/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer