Hjälp djuren i skolan

Här har vi samlat tips på olika saker som en kan göra i skolan för att hjälpa djuren.

Använd raddadjuren.se i skolan

Här på raddadjuren.se kommer det finnas material som pedagoger kan använda i sin undervisning i skolan och tips på hur skolan kan arbeta med våra frågor. Du kan tipsa din skola eller lärare om att materialet finns och föreslå att de ska använda det i sin undervisning. Till faktatexterna om djur hittar du också värderingsfrågor som hjälper en att sätta sig in i djurens situation och fundera lite extra kring val i vardagen och rätt och fel. Frågorna skulle ni kunna använda för att diskutera i klassen.

Här hittar du materialet.

Skolmaterial

En annan sak som en kan göra för att skolans undervisning ska bli mer djurvänlig är att tipsa skolan om att använda skolmaterial som lyfter djurens situation. Det finns en hel del material där en får lära sig om djuren och vad en kan göra för att göra livet bättre för dem. Exempelvis kan skolor och bibliotek prenumerera på vår tidning Klubbnytt helt gratis. I Klubbnytt finns alltid artiklar om roliga, spännande och smarta djur och tips på hur en själv kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det finns också böcker med lärarhandledning som en kan använda i skolan. Till exempel finns det lärarhandledning till alla böckerna i barnboksserien Djurdeckarna.

Gör ett skolprojekt för djuren

En bra sak som en kan göra i skolan är att göra ett skolprojekt för djuren. Om du till exempel ska göra ett projekt i skolan där du får välja ämnet själv kan du göra något som hjälper djuren. Du kan också testa att föreslå ett projekt för din lärare som hela klassen kan jobba med tillsammans. I vår tidning Klubbnytt har vi skrivit om några projekt som elever har gjort i skolan, som kan inspirera andra. Där kan du bland annat läsa om eleverna på skolan ISGR som målade porträtt av katterna på ett katthem för att hjälpa till och samla in pengar till katthemmet. Du kan också läsa om Märtha, Nellie och Gabriel som spred kunskap om djurplågeri i en podd som de fick spela in i skolan med hjälp av skolans bibliotekspedagog.

Här kan du läsa tidningen Klubbnytt.

Vegomat i skolan

Att välja att äta vego i skolan gör skillnad för alla djur i livsmedelsindustrin. Tyvärr måste inte skolan servera vegetariskt och veganskt, och det kan se olika ut beroende på var du bor. Men det finns några saker du kan tänka på om du vill försöka få skolan att servera vegomat.

Tips!

  • De skolor som serverar vegomat har redan färdiga mallar för de produkter, leverantörer och recept som de använder. Fråga dessa skolor om de kan dela med sig av sin kunskap till din skola!
  • Kom ihåg att fråga snällt, det är mycket troligare att de som är ansvariga för skolmaten är villiga att möta dina önskemål om du är trevlig och frågar snällt.

Läs mer om vegomat i skolan här.

Några som har skapat förändring på sin skola är Yuvia 12 år, Mira 10 år och Tin 12 år.

Vegomaten på deras skola var inte bra, men ingen lärare ville ändra på det.

-De vuxna som äter kött vill inte förstå. De är rädda och vill inte ha förändring, säger Tin.

De tog upp frågan på klassråden men det ledde inte till någon förändring av vegomaten. Så då bestämde de sig för att gå vidare och prata med rektorn och de skrev också brev till de som har hand om skolmaten . Då äntligen var det en vuxen som lyssnade.

-Vi blev jätteglada över att de ändrat maten och att de lyssnade på oss. Det var skönt att vi kunde göra något för att det skulle ändras.

Yuvia, Mira och Tin har också startat en grupp på skolan för vegetarianer och veganer där de kan prata om djurrätt och vego med personer som förstår och vill lära sig mer, så att fler slipper känna sig ensamma i att stå upp för djuren.

Bild: K_samurkas/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer