Zebrans ränder skyddar mot bromsar

Zebrorna lever i Afrika och är där en av de vanligaste gräsätarna. Det finns tre olika zebra-arter: bergszebra, stäppzebra och Grevyzebra.

De är flockdjur men grupperna de lever i ser lite olika ut beroende på art. Flockarna/familjerna kan gå tillsammans med andra flockar i stora hjordar på tusentals djur. En fullvuxen zebra är rätt så stor och väger 200-400 kg.

Zebran har några fiender som till exempel lejonet men den farligaste är människan. Det beror på jakt och på att människor och människors tamdjur tar mycket plats. Varje zebra har ett eget mönster. Forskarna vet inte helt säkert på vilket sätt zebrornas ränder är bra för dem. Det kan vara så att ränderna är ett slags skyddande kamouflage då ränderna hjälper zebrorna att smälta in bland högt gräs. Ränderna kan även skydda zebrorna när de är tillsammans i en flock eftersom de då kan se ut som ett enda stort djur för lejonen. En annan teori säger att ränderna skyddar mot något helt annat, nämligen bromsar! En broms är en fluga som är väldigt vanlig i Afrika. De suger blod, precis som myggor, och sprider på så sätt sjukdomar men nu har de alltså upptäckt att bromsarna av någon anledning inte gillar ränderna (de får svårt att landa) och på så sätt skyddas zebrorna från att drabbas av sjukdomar i samma utsträckning. Smart, eller hur!

Vartannat år föder stoet ett föl. Efter bara några veckor kan fölet äta gräs men diar även stoet tills det är 1 år ungefär.

Många har försökt tämja zebror för att använda dem som rid- och dragdjur men det har gått ganska dåligt. Zebrorna vill helt enkelt leva fritt tillsammans med andra zebror!

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer