Alla räknas, hajar du?

De äldsta kända hajarna fanns redan för över 420 miljoner år sedan! Hajar har ett oförtjänt rykte om att vara brutala rovdjur som attackerar människor. Men sanningen är att det är mycket mer troligt att en haj blir dödad av en människa än tvärtom. Endast fyra av världens 400 hajarter har varit inblandade i attacker mot människor. Varje år dödas runt 100 miljoner hajar i hajfensfiske av människor.

Trots att vithajens namn så ser vithajen ut som de flesta hajar när det kommer till färg, det vill säga mörk på ovansidan och ljus på undersidan, vilket gör att den nästan bli osynlig för sina byten.

Skulle vithajen gå till tandläkaren så skulle den stolt visa upp omkring 300 stycken tänder som är fördelade på flera tandrader. Vithajen har de största tänderna av alla hajar. Det händer ofta att vithajen tappar tänder när den jagar, men det gör inget eftersom den har flera rader tänder som reserver. Det vill säga att en tappad tand fylls upp av en annan tand. Men hur många tänder tror du att en vithaj kan tappa under ett år? 70 tänder! Tandfén har mycket att göra med vithajens tänder, hihi.

Största rovfisken i världen

Vithajen är en haj som tillhör familjen håbrandshajar och vithajen är den största nu levande rovfisken. Den lever i svalare subtropiska områden, och hajen äter fisk och havsdjur som den jagar och ibland även kadaver som till exempel från döda valar. Många hajar kan klara sig länge utan mat och vithajen kan klara sig upp till en och en halv månad. Vithajen tillhör den grupp av hajar som till viss del kan reglera sin egen kroppstemperatur! Detta gör den genom tre stycken värmeväxlare och kan då få till en högre temperatur även om den befinner sig i kallare vatten, något som gör att den kan simma och jaga mer effektivt. Vithajen är är en skicklig jägare med ett superbra luktsinne, hörsel och syn. De kan känna doften av fisk på cirka 1000 meters avstånd!

Hanar blir oftast uppåt 3,5–4 meter och honor något större på mellan 4,5–5 meter och väga över 2000 kilo. Det är både längre och tyngre än en bil! De kan dessutom bli ganska gamla, de kan bli så gamla som 70 år. Det lever vithajar i de flesta hav, som Stilla havet, Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet och de håller till i både grunda och djupa vatten. Vithajar lever mestadels själva.

Farlig, snäll, missförstådd?

Ibland händer det att vithajar ger sig på människor, men vithajar tycker inte människor är mat men ibland blir det fel. En del forskare tror att vithajar förväxlar människor med sälar. Det sker 75–100 hajattacker varje år och utav dessa har 5–6 stycken en dödlig utgång. Vithajen står endast för en mindre del och mellan åren 2000–2010 skedde sammanlagt 66 attacker av vithaj mot människor, och av dessa attacker miste 14 stycken människor livet. Otroligt tragiskt men som ni märker så attackerar och skadar sällan en vithaj en människa.

Balans i havet – alla är viktiga

Hajar håller haven i balans och eftersom hajen är ett topprovdjur, den är alltså högst upp i näringskedjan, äter den mindre fiskar och spelar då de en viktig roll i att bevara balansen i havens ekosystem. Om ett större antal av dessa rovdjur försvinner så kan populationen av andra fiskarter bli för stora och i sin tur skapa mer obalans bland havsdjur och miljön under vattnet. Alla djur är viktiga och behövs.

Hajar i Sverige

Sveriges vanligaste haj är Småfläckig rödhaj och blir cirka 1 meter stor och simmar främst i Skagerrak och Kattegatt, men det finns fler hajarter i svenskt vatten, som till exempel:

  • Pigghaj: den är mellan 90–120 cm lång och simmar främst i Skagerrak, Kattegatt och västra Östersjön. Pigghajen är utrotningshotad och kallas ibland för Nordsjöål.
  • Håbrand: eller sillhaj som den också kallas, är fridlyst och är runt 4 meter lång och simmar främst i Skagerrak och norra Kattegatt.
  • Håkäring: kan bli mellan 3–7 meter lång, väga omkring 1 ton och simmar främst i Skagerrak och kan bli ett par hundra år gammal.

Det finns hela 19 stycken olika hajarter i svenskt vatten och en utav dessa är världens näst största haj, brugden. Ser du brugden så har du tur, för den är sällsynt att att få syn på. Brugden är en planktonätare och kan bli nästan 14 meter lång och väga upp till 7 ton!

Kommer vithajen snart finnas i svenska vatten?

Forskare tror att fler hajar kan komma till svensk vatten i framtiden och det beror på jordens uppvärmning som är en av konsekvenserna av människans miljöförstöring. Haven blir allt varmare och fiskarna letar sig då till nya rutter till kallare vatten, som till exempel till hav runt norden som ännu är kyligare. Om fiskarna flyttar sig så kommer rovdjur, som hajar, att följa efter. Hajar som vithaj, sandtigerhaj och makohaj kan vara några av de hajarter som i framtiden simmar i våra vatten. Det är svårt att veta vilka hajar som kommer försvinna på grund av klimatförändringarna och vilka som kommer att flytta till nya hav.

Världens största hajar

Hajen är en grupp av broskfiskar med mer än 500 arter. Här listar vi de 10 absolut största!

  1. Valhaj
  2. Brugd
  3. Vithaj (största rovfisken)
  4. Tigerhaj
  5. Pacific sleeper shark
  6. Håkäring
  7. Stor hammarhaj
  8. Rävhaj
  9. Sexbågig kamtanddhaj
  10. Storögd rävhaj

Människans jakt på hajens fenor

Förutom att många hajar blir bifångst när människor fiskar efter andra havsdjur så är hajfensfiske ett stort och farligt problem för hajarna. I Europa fiskas hajar som matfisk, för köttets skull eller ofta bara för hajfena till exempelvis hajfenssoppa. Fisket bedrivs främst av fiskare från Storbritannien, Spanien och Portugal. Hajkött används i olika maträtter och serveras på restauranger i hela Europa. I Storbritannien kan en tyvärr finna haj (som exempelvis pigghaj) på traditionella ”fish-and-chips”-restauranger. Hajens största hot är människan och idag skadar och dödar människan fler hajar än vad hajar skadar människor.

Vithajssafari

Djur används av människan som underhållning på flera olika sätt. Människor går till djurparken och tittar på exotiska djur, skrattar åt deras konster på cirkusen, satsar pengar på dem i travlopp, använder dem i reklamfilmer eller stressar havsdjur, som hajar och delfiner, med turistbåtar som följer efter djuren för att få sig en titt av djuren.

Det alla dessa verksamheter har gemensamt, är att de inte ligger i djurens intresse, och att djuren utnyttjas och riskerar att fara illa. Hajsafari och speciellt vithajssafari är en populär turistaktivitet under semestern till exempel vid Sydafrikas kust.

Rädda Djuren-klubben vill att fler människor ska ta ansvar och tänka efter innan en gör ett aktivitet på semestern som kan inkludera djur. Djurvänlig turism handlar om att aktivt välja att ta avstånd från aktiviteter där djur står för underhållningen och riskerar att fara illa. På vissa ställen kan en bada med hajar, rida på elefanter och kameler, betala för att fotografera sig med olika vilda djur eller åka i vagnar som dras av åsnor eller hästar. Något en djurvän bör välja bort för djurens skull.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer