Uttern kan stänga sina näsborrar under vattnet

Uttern är brun med ljusgrå eller beige mage och haklapp. Men om uttern är blöt så går det knappt att se haklappen. Och uttern är oftast blöt eftersom den mest lever i och nära vatten.

Den äter mest fisk, är en skicklig simmare och har simhud på sina tassar. Den kan också stänga sina näsborrar när den dyker och kan dyka under vattnet i upp till 45 sekunder. Så uttern är ett riktigt proffs på att hålla andan!

Uttern är ett mårddjur och är släkt med till exempel minken, grävlingen och illern. Det är svårt att veta exakt hur många uttrar det finns i Sverige. De flesta bor i de norra delarna av landet, men om en har tur så kan en få syn på dem även i södra Sverige. Antalet uttrar minskade drastiskt i Sverige på 1950-talet. Då släpptes det ut mycket miljögifter och uttrarna jagades. Men nu är uttern fridlyst så en får varken fånga, döda eller störa dem. Miljögifterna som släpptes ut på 1950-talet är också förbjudna i Sverige nu. Så nu kommer antalet uttrar förhoppningsvis öka igen.

Även om antalet uttrar ökar så är det många som blir skadade och till och med dör på grund av oss människor. De kan fastna i nät som vi människor fiskar med eller bli påkörda när de ska gå över vägarna. Därför är det är viktigt att vi är försiktiga när vi rör oss där uttrarna bor.

Uttrarna är mest aktiva på natten, men ibland kan de vara ute och röra sig på dagen också, om de inte blir störda. De lever ensamma stora delar av året och markerar sitt revir med spillning. De kan också gnida bakkroppen mot marken för att markera reviret med sin doft.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer