Tukanen

Tukanen är en fågel med väldigt stor och färgglad näbb som den kan använda till många saker. Tukaner äter mest frukt, och håller sig helst uppe i träd.

Tukaner bor i Sydamerika och Centralamerika. Det finns ungefär 40 olika arter av tukaner.

Tukaner är ungefär lika stora som kråkor. De har en stor och färgglad näbb och är svåra att missa. Tukanen har den största näbben av alla fåglar i förhållande till sin storlek. Näbben är en tredjedel av hela fågeln.Tukaner har en långsmal grå tunga, ungefär 15 cm.

Tukanen använder sin häftiga näbb till flera olika saker:

  • Till att äta med. De kan krossa nötter med den starka näbben och fångar sedan upp innehållet med sin långa tunga. De kan också komma åt frukter som hade varit svåra att nå utan näbben.
  • Till att skrämma andra fåglar. Eftersom näbben är så stor och har så starka färger så skräms ibland andra djur av den. Man vill ju inte bråka med en så hård näbb, eller hur?
  • Till att svalka sig. Näbben fungerar som en kylanläggning. Forskarna tror att det är de ytliga blodkärlen i näbben som gör att tukanen kan sänka sin kroppstemperatur när de ska sova.

Tukaner äter mest frukt men ibland också små insekter, mindre fåglar och ödlor. Här kan du se en film på en tukan som låter och äter bär.

När tukanen sover så gömmer de näbben på ryggen under vingarna och stjärtfjädrarna. De trivs bäst uppe i träden och kan till och med hitta vatten i trädklykorna så att de slipper att ta sig ner på marken för att dricka. De bygger sina bon inuti trädstammarna.

Tukanerna lever i små flockar och är högljudda när de pratar med varandra. När en hane och en hona blir ett par så lever de tillsammans i flera år. Hanen brukar imponera på honan genom att bjuda på mat. Honan lägger 2–4 ägg uppe i ett trädhål och sen turas de om att ruva sina ägg som sedan kläcks och blir små tukanungar. När ungarna är åtta veckor så lämnar de boet.

Tukanen har gett namn åt en stjärnbild som heter Tukanen.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer