Tjädern är en stor vild hönsfågeln

Tjädern är en slags skogshöna. Den är stor, faktiskt den största vilda hönsfågeln i Sverige.

Den bor i öppna skogar i norra och mellersta Europa och i norra Asien. En fjärdedel av alla tjädrar i Europa finns i Sverige, i många andra länder har den försvunnit. Tjädern trivs bäst i riktigt gamla barrskogar som är över 90 år, men den typen av skog försvinner ofta i och med det industrialiserade skogsbruket. Därför blir det svårare för tjädern att hitta ställen där den kan bo.

Tjädertuppen och tjäderhönan skiljer sig mycket åt i utseendet. Tuppen är mest svart och har ett blågrönt skimrande bröst. Ovanför ögonen har den ett rött fält. Tuppen blir mycket större än den brunspräckliga hönan som har rödbrunt bröst.

Tjädern gillar att äta olika växtdelar, som knoppar, späda blad, säd, frön och bär, men den äter också insekter, larver och maskar. Ungarna matas ofta med insekter. Under vintern äter de mest tallbarr. För att barren skall sönderdelas ordentligt i magen så sväljer tjädern även småstenar. Tjädern äter blåbär också och då menar vi inte bara bären utan hela blåbärsriset!

På våren, i maj, lägger tjäderhönan 8–9 ägg på marken i en liten grop. Äggen är gula med små bruna fläckar. Efter tre veckors ruvning föds ungarna. En tjäder kan bli ungefär 10 år men tyvärr är det inte vanligt eftersom många tjädrar blir tagna av rovdjur.

På dagarna går den mest runt och letar efter god mat men på natten sover den uppe i ett träd precis som andra hönsfåglar.

Tjädern är Gästriklands landskapsdjur.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer