En skådis i världsklass

Om det prasslar till i lövhögen när du är ute och går i skogen så kan det vara en snok som slingrar iväg för att hitta en lugnare plats att vara på. Får du skymt på en orm som är svart, gröngrå eller brun med gulvita fläckar i nacken så vet du att det är en snok du har stött på! En kompis i skogen som inte är giftig mot människor och som dessutom är Sveriges största orm.

‘Kärt barn har många namn’ som ordspråket säger och snoken kallas även för både vattensnok och vanlig snok. Snoken är en ormart som är vanlig över stora delar av Europa.

Att färgen kan variera mellan olika snokar har vi nämnt, från grå till svart, över till brunt och mörkgrönt. Det säkraste sättet att förstå att det är en snok, är det ljusa mönstret på nacken. Ormen har gulvita fläckar i nacken som är unikt för just snoken. Kroppslängden varierar: hannarna är runt 80 cm långa medan honorna är både längre och grövre än hanarna.

Sveriges rekord-orm

Eftersom antalet snokar minskar så har den fått ett viktigt skydd genom att bli fridlyst. När ett djur är fridlyst så betyder det att en inte får döda, skada eller fånga de fridlysta djuren. Bra att veta är att fridlysning gäller även deras ägg och bon.

En cool fakta om snoken är att den är den enda äggläggande ormen i Sverige. Både huggorm och hasselsnok, som är de andra ormarna i den svenska skogen, föder levande ungar eftersom ‘äggen’ kläcks redan i mammans mage.

Snoken rör sig snabbt och lätt på både land och i vatten och bor helst nära vattendrag och sjöar eftersom de livnär sig främst på vattenlevande djur, så som groddjur och fiskar. Snokens saliv innehåller gift som den förlamar sitt byte med. Men bli inte rädd, saliven kan inte tränga igenom människans hud och eftersom snoken inte har några vassa huggtänder så är den ofarlig för oss. Men människor är inte ofarliga för snokarna. Vår nedhuggning av skog och vägbygge gör att snoken får allt mindre plats att leva på. Ett annat problem är försurning av sjöar och vattendrag. Det blir en försurning, en så kallad obalans i vattnet, när ph-värdet är för lågt och skapas bland annat av koldioxidutsläpp när människan använder fossila bränslen och avgaser, som i sin tur försämrar livet och miljön för snokarna.

Andra, mer naturliga fiender, som hotar snoken är fåglar, grävlingar och katter.

En Oscar för sitt skådespeleri

När snoken känner sig hotad slingrar den först och främst helst kvickt iväg till en tryggare plats. Men har den inte möjlighet till att gömma sig så har snoken ett knep i världsklass! Den kan då spela död för att luras i hopp om att bli lämnad ifred. Den lägger sig på rygg med tungan hängande ut ur munnen. Snokar kan också avge ett illaluktande sekret från rumpan för att avskräcka fienden. Får du detta sekret på kläderna kan det vara svårt att få bort lukten.

Går i ide

I oktober när kylan kommer och vintern är på intågande så går snoken i dvala och då gärna i hål och gångar i marken. De tar sig en bit ner i jorden dit frosten inte når. Fram till våren och när det blir varmare igen, slingrar snoken sig fram och i maj är det dags för att para sig. En hona lägger mellan 15–30 stycken ägg på sommaren och oftast bara en kull om året. Äggen läggs på varma ställen, ofta i gödselhögar eller i högar av ruttnande växter. I dessa komposthögar uppstår värme och blir ett perfekt näste för snokens ägg som behöver ett bo som har en varmare temperatur.

Hjälp snoken med en Snoktårta!

När det är födelsedag är det vanligt att fira med en tårta, men det är lite ovanligare med en så kallad snoktårta! Snoken är idag hotad då det inte finns lika många öppna komposter och gödeselstackar som förr, där det är perfekt temperatur för att lägga sina ägg i.

En snoktårta innebär att vi blandar löv, pinnar och gräsklipp eller hästgödsel (beroende på var vi är någonstans) till en ca två meter stor hög. Här kan snoken lägga sina ägg eftersom det blir varmt och gott.

Även andra djur som igelkotten, sorkar och kopparödlor kan använda sig av dessa högar. Att bygga snoktårtor kan vi göra över hela landet. Gör gärna det tillsammans med dina vänner, miniklubb eller familjen och dela tipset på Facebook och Instagram för att inspirera fler att göra en fin insats för djuren med en snoktårta! Tagga gärna @raddadjurenklubben så vi får se er tårta!

'Recept' för en Snoktårta

Vad du behöver:

  • löv
  • pinnar
  • klippt gräs
  • eventuellt gödsel från t.ex häst

Gör så här:

Blanda alla ”ingredienser” till en cirka två meter stor hög.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer