Sengångare luktar sig fram i träden

Sengångare är, som du säkert redan vet, riktigt långsamma djur. De äter nästan bara blad som inte har så mycket näring. På grund av detta undviker de att anstränga sig, för att de måste spara på den lilla energi de får i sig när de äter. Ibland kan det nästan se ut som om de rör sig i slow motion för att de är så långsamma.

Det finns två olika släkten, tvåtåiga- och tretåiga sengångare. Det som skiljer dem åt är antalet fingrar på frambenen. Antingen har de två eller tre fingrar på frambenen. Men på bakbenen har de alla tre tår.

Sengångare lever i Sydamerikas och Centralamerikas regnskogar och spenderar nästan all sin tid uppe i träden. De parar sig och föder till och med sina barn i träden. Det enda som sengångare gör på marken är att byta träd och att kissa och bajsa. De klättrar bara ner från träden ungefär en gång i veckan för att göra sina behov. Då gräver de ett hål en bit bort från trädet som de sedan täcker med löv och jord innan de klättrar upp i träden igen. De gräver hålet en bit bort från trädet för att lura bort rovdjur.

Förutom att de rör sig så långsamt så hör och ser de väldigt dåligt också. Men de har ett bra luktsinne som hjälper dem mycket. Till exempel luktar de på grenarna de ska klättra på och kan märka ifall de är ruttna eller friska. Ifall de är ruttna riskerar de ju att ramla ner. En annan sak som sengångare är bra på är att simma. Därför klarar de sig bra även i områden där det sker översvämningar.

För att skydda sig mot fiender så har sengångare flera häftiga kamouflage. I deras päls växer alger som gör att de kan se grönaktiga ut, så att de kan gömma sig lättare i träden. De kan även slicka i sig lite alger för att få lite extra näring. I deras päls bor även fjärilar och parasiter som förbättrar deras kamouflage. Det kan bo över tusen insekter i deras päls! Att de har en så tjock päls hjälper dem även som skydd ifall de skulle ramla ner från ett träd.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer