Räven har jättebra hörsel

Rävar äter lite allt möjligt som de kommer åt, så som bär, frukt, maskar, skalbaggar och faktiskt även större djur som sorkar och fåglar. Ibland rotar de till och med i våra soptunnor för att hitta saker att äta.

Rävar har bra syn, hörsel och luktsinne. De luktar sig till var det finns lämpliga byten och de har så bra hörsel att de kan höra en daggmask krypa i gräset. Ibland sitter rävar och lurar utanför sorkarnas bo för att när de kommer ut ta ett skutt rakt upp i luften för att sedan landa med tassarna rakt på sorken som kom upp.

Det är honan som tar hand om rävungarna när de föds, ibland hjälper en annan hona från flocken också till. Ungarna föds på våren och på hösten är de nästan fullvuxna, så snabbt går det! Då kan de ge sig av från mamman och syskonen för att utforska världen själva.

De flesta vuxna rävar lever ensamma och då vill de ha ett eget revir. Där kissar och bajsar de på stubbar och stenar så att andra rävar vet att det redan bor en räv där. I parningstider använder sig räven av gryt, vilket är små hålor bland stenar eller i jorden, och där föder den även upp sina ungar. Ett gryt har oftast flera utgångar så räven lätt kan smita ut om det skulle komma en fiende på besök.

Alla rävar bor faktiskt inte i skogen, för rävar kan hitta något att äta nästan överallt. Rävar kan till och med bo i storstäder som Stockholm och London. Mitt på dagen sover de då i någon park eller ute i något industriområde och på natten smyger de in i staden för att leta mat i soptunnor. Därför vet vi människor kanske inte att det bor en räv i närheten, eftersom de smyger omkring på natten. Och när de skäller, så låter det väldigt likt en hund, så då kanske vi tror att det är en hund som skäller helt enkelt. Räven är faktiskt ett hunddjur, tycker du att de är lika varandra?

Det finns även andra arter än rödräven som vi berättat om här, minst tjugo olika. Bland annat fjällräven som är vit på vintern och lever där det är riktigt kallt. Men också den minsta räven som är ökenräven, den blir bara 30-40 centimeter och lever där det är varmt och har stora öron som håller den sval.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer