Marsvin vill ha mycket plats att leka på

Marsvin är ett familjedjur som kräver tid, förståelse och kärlek. De älskar att äta, leka med sina kompisar och att vara med där det händer roliga saker. Och vägen till deras hjärtan går via magen!

Marsvin är flockdjur och det är jätteviktigt att de har minst en marsvinskompis. De tycker om att leka med varandra och med människor de litar på. Många tror att kaniner och marsvin går ihop, men de pratar inte samma språk och kan till och med skada varandra.

Marsvin pratar med varandra och med oss människor genom olika ljud. Ett av de vanligaste är ett oink-oink-ljud som de gör när de vill ha mat, till exempel när de hör att kylskåpet öppnas.

Vägen till deras hjärtan går verkligen genom magen! De vill äta ungefär 20 timmar om dygnet. Det betyder att de vill ha gott hö att tugga på hela tiden när de är vakna. Lägg hö på massa olika ställen och i stora högar som marsvinen kan gräva och mysa i. De tycker nämligen om att kunna vara gömda när de äter.

Ta hand om marsvin

Att ta hand om ett marsvin kräver ofta mer tid och tålamod än vad många tror. De behöver vägas minst en gång i månaden (om de tappar vikt är det ofta ett tecken på sjukdom), klorna behöver klippas regelbundet och de behöver ha färska grönsaker varje dag. Om ett marsvin är långhårigt behöver hen också regelbunden pälsvård så pälsen inte tovar sig. Därför är det viktigt att du funderar ordentligt på om du har allt den tid som marsvin kräver, innan du bestämmer dig för att välkomna marsvin till familjen.

Fundera också över om det kan finnas någon med allergi i familjen. De allra flesta marsvinen som måste flytta från sina hem, eller till och med avlivas, kommer från familjer där de har upptäckt allergi. Förutom att vara allergisk mot själva marsvinen kan människor också vara allergiska mot hö, som marsvinen ju behöver. Så kolla upp det innan ni låter marsvin flytta in hos er.

Det är också viktigt att se till att ni har tillräckligt med tid att lägga på de nya familjemedlemmarna. Det kostar inte så mycket att ha marsvin hemma om en kan köpa hö från en bonde eller annat ställe där en kan köpa större mängder. Men tyvärr blir de ju ibland sjuka och då är det viktigt att en har råd att ta dem till veterinären.

Klipp klor och slipa tänder

Marsvinens klor växer hela tiden och behöver därför klippas regelbundet. Det brukar vara lagom att klippa dem minst en gång i månaden. Inne i klon finns ett blodkärl som en inte ska klippa i för då börjar det blöda och det gör ont på marsvinet. Därför är det bättre att klippa lite och ofta, så att du inte behöver klippa så långt in på klon.

Marsvinens tänder växer hela tiden. Längst fram i munnen har de två tänder uppe och två tänder nere. Längst bak i munnen har de ett antal tänder som de tuggar sin mat med. Det är superviktigt att marsvinen alltid har tillgång till hö att tugga på för att slipa ner tänderna, annars kan de bli för långa och marsvinen får ont och svårt att äta. Det enda du kan göra för att förebygga tandproblem är att se till att marsvinen alltid har mumsigt hö att äta.

När marsvin flyttar in

I början när marsvinen flyttar in behöver de få landa i lugn och ro. Det är bra om du har fått med dig lite spån och hö från där de bodde innan, för det kan hjälpa marsvinen att känna sig lite tryggare när de känner igen lukten. De första timmarna är det bra om marsvinen får vara ifred så att de får vila och sedan kolla in sitt nya hem. När de börjar våga undersöka sitt nya hem och verkar lite lugnare så kan du komma med små bitar av något extra gott som gurka, kål eller morötter. De måste ju få veta att de har kommit till ett bra ställe med snälla nya familjemedlemmar!

Om du redan har marsvin hemma så får du räkna med att det kan bli lite bråk i början när det kommer ett nytt marsvin. Det viktigaste är att ge dem mycket plats så att alla marsvin har utrymme att gå undan om de vill. Det kan också vara bra att tänka på att låta dem träffa varandra på okänd mark. Alltså kanske i ett rum där de inte brukar vara så att det inte finns så mycket marsvinslukt där. En del brukar klappa alla marsvinen innan så att deras lukt blandas på de andras päls.

Alla marsvin är härliga men beroende på hur många du vill ha i familjen så spelar det roll vilket kön de har. Om du vill ha en liten flock på några honor och en hane så går det bra, men se till att han är kastrerad så att det inte blir ungar. Flera honor brukar också gå bra men oftast är det svårt att ha flera hanar tillsammans med honor, för då bråkar hanarna. Det går också bra att ha två hanar tillsammans utan honor.

Ska marsvin verkligen bo i bur?

Det finns nog ingen som tycker om att vara instängd, och marsvin är inget undantag. Vilda marsvin lever i stora flockar i tät vegetation. De mår bra när de kan röra mycket på sig och får göra tunnlar i gräs eller annan växtlighet. De större burarna som finns att köpa är bara 120x60 cm och är lagliga för två marsvin, men helst ska marsvinen bo på större yta och få komma ut och springa på golvet varje dag.

Vad som är mycket bättre än en bur är att ge marsvinen ett rum att bo i, eller en stor yta avskärmad med hamstergaller. En vaxduk täckt med fleecefilt skyddar golvet från kiss. Kom bara ihåg att marsvin är bytesdjur som behöver ha ställen att gömma sig på om de blir rädda. Lägg ut högar med hö och ställ ut hus eller pallar som de kan gömma sig i och under. De kan också vara rädda för stora, nya ytor innan de vänjer sig vid dem, så ge dina marsvinskompisar tid att känna sig trygga och våga utforska.

Marsvinen vill gärna bo där ni i familjen är mycket. De är nyfikna och vill gärna vara med där det händer roliga saker!

Bygg ett bra marsvinsbo

I stället för att köpa en liten bur i en butik så är det ganska vanligt att en använder bokhyllor till exempel. Om du tar en vanlig Billy bokhylla från Ikea och lägger den ner på golvet så kan den bli en toppenbra bostad för några marsvin. Be någon vuxen om hjälp bara. Det är bra om det mittersta hyllplanet får sitta kvar så att hyllan hålls stabil. Borra några marsvinsstora hål i hyllplanet så kan marsvinen gå från ena sidan till den andra. Täck hela botten med en vaxduk som du limmar eller tejpar fast så att lådan blir vattentät. Sen är det bara att fylla upp med spån och massor av hö! Inred med små hus så att det är minst lika många hus som det är marsvin.

Kan marsvin vara utomhus?

Marsvin kan absolut vara utomhus och gillar ofta att springa omkring i gräset – men inte året om. Marsvin får inte vinterpäls som många andra djur, eftersom de kommer från varma Sydamerika. Det behöver vara minst 15 grader varmt utomhus och torrt och varmt på marken innan du tar ut marsvinen. Om det blåser mycket, regnar eller är alldeles för varmt så undvik att ta ut dem.

Men innan du släpper ut marsvinen måste deras magar vänja sig vid gräs. Börja med att ge dem lite gräs inomhus och öka mängden långsamt i 2–3 veckor innan du släpper ut dem. Se till att marsvinen alltid har ställen att gömma sig på även utomhus, och att det finns skugga och vindskydd. På nätter ska marsvin alltid vara inomhus eller i ett värmeisolerat boende utomhus som är skyddat från andra djur.

Bästa maten för marsvin

Marsvin måste alltid ha tillgång till hö. De äter nästan hela dagarna, till och med på natten, så det är superviktigt att de har hö. Höet behöver såklart kännas fräscht och inte dammigt eller lukta dåligt. Ibland kan de få lite pellets som godis men se det inte som mat. De flesta marsvin behöver faktiskt inte äta pellets.

Marsvin måste få i sig C-vitamin varje dag. Är du inte noga med det kan marsvinen bli sjuka och till och med dö. Ge marsvinen C-vitaminrika grönsaker som gräs, klöver, broccoli, vitkål, persilja eller paprika varje dag, och se till att varje marsvin får av grönsakerna. Tänk på att bara ge lite grann i början när du provar en ny grönsak, så de inte får ont i magen. Det finns många andra grönsaker som marsvin älskar men som inte innehåller så mycket C-vitamin. Sådana grönsaker kan de få som godis, som till exempel morötter och gurka. Det kan även vara bra att ge C-vitamin-tillskott för att vara på den säkra sidan.

Ge gärna kvistar från fruktträd som äpple eller päronträd. Även hassel och sälj fungerar bra för marsvin. Men tänk på att det finns träd som kan vara giftiga för marsvin. Det är såklart jätteviktigt att marsvinen får nytt vatten varje dag – i en skål eller i en flaska. Ge absolut inte potatis till ett marsvin eftersom det är giftigt för dem! Även avokado och sparris är dåligt för marsvin att äta.

Hjälp marsvin som behöver ett nytt hem

Det finns många marsvin som behöver ett nytt hem, så adoptera gärna i första hand om du vill ta hand om marsvin. Det finns djurhem som hjälper till att omplacera hemlösa marsvin till nya familjer och på www.djurensratt.se/adoptera-djur kan du hitta organisationer som jobbar med att omplacera marsvin.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer