Afrikas största rovdjur

Vi vill lära känna det ståtliga lejonet mer. Visste du att lejon är Afrikas största rovdjur? Vilket gör lejonet till världens näst största kattdjur, bara tigern är större. Hanarna känns igen på sin fluffiga man och när de ryter riktigt högt kan det höras upp till 8 kilometers avstånd, coolt! Lejon kallas ofta för djurens konung och symboliserar styrka och mod. En rolig fakta är att Halland, Småland, Bohuslän och Västergötlands har bilder av lejon på sina vapensköldar!

Smarta flockdjur

Lejonet är det mest sociala kattdjuret och de lever i flock. De trivs med varandra och drar nytta av att ha sällskap. De jagar i flock och tillsammans bildar de effektiva och smarta strategier att jaga på. Lejon kan springa fort men det tar mycket energi och oftast orkar de inte springa så länge. Just därför har de andra taktiker att jaga på, till exempel att smyga. Då smyger de så nära bytet som möjligt innan de går till attack. Oftast är det honorna som jagar men det är hanarna som får äta först i flocken.

Lejon är ett däggdjur och det betyder att de föder levande ungar och de ger di. En lejonhona är dräktig i cirka tre månader och föder mellan 1– 6 stycken ungar. Lejonungarna föds med mörka fläckar över hela kroppen som sen, ju äldre de blir, blir till en jämn, enfärgad päls.

Eftersom lejonhonorna föder upp ungarna tillsammans kan ungarna få mjölk av vilken hona som helst i flocken. Efter sex månader slutar ungarna att dia. Det är vid två års ålder som ungarna börjar lära sig jaga. En hona stannar ofta i den flock hon föds i livet ut. Lejon kan bli upp mot 20 år gamla, det är imponerande!

Favoritstället är savannen

Lejon föredrar savann men kan leva i öppna skogsmarker och i ökenklimat. Lejon undviker däremot täta och fuktiga skogar samt vattenfattiga ökenområden. De är inte lika duktiga simmare som tigrar, men trots detta har människor sett att lejon ibland korsar större floder. Lejon är som mest aktiva på natten, men om de blir störda av till exempel väder, brist på mat eller mänsklig aktivitet, så kan lejon flytta sin aktivitet till dagen om det skulle behövas.

Imponerande frisyr

Hanen är känd för sin stora, fluffiga man, men i övrigt har lejon kort päls. Pälsens färg varierar mellan sandfärgad, silvergrå, gulröd och mörkbrun på ovansidan medan undersidans och benens päls alltid är i en ljusare ton. De har en svart tofs vid svansens slut och svarta fläckar på öronens baksida.

Studier har visat att honor föredrar hanar med lång och mörk man. Men manen har fler användningsområden än att bara imponera på honorna. Studier har visat att manen även ger värme när det är kallt och att den skyddar mot slag och bett när hanarna strider. Unga hanar saknar man, den utvecklas först fullt ut när de fyller fyra år.

Käk, vila och jakt

Om du någon gång har fått gos av en katt som slickar dig försiktigt på handen så vet du att deras tunga är sträv och det är lejonets också, lika sträv som sandpapper! Du känner säkert igen dig när vi säger att när en är riktigt mätt så är det skönt att lägga sig ner och vila en stund, något som också lejon verkligen gillar! När lejon har ätit vill de ladda ny energi och de kan vila upp mot 20 timmar per dygn! Människans efter-lunchen-lur är lite kortare.

Lejon jagar helst på natten och deras syn är anpassad väl för mörkret. De jagar mer när det stormar och regnar eftersom buller och vind gör det svårare för byten att se och höra lejonen. Lejon är lär sig leva efter naturen och dess förutsättningar vilket gör att de kan leva i mycket torra områden som till exempel Kalahariöknen. Där får de det mesta av sitt vatten från bytesdjur, men också till viss del från växter och frukt som innehåller mycket vätska.

Få lejon kvar

Omkring 90 % av alla lejon har försvunnit och idag finns det bara omkring 16 500 – 30 000 st lejon kvar i Afrika. Det finns också asiatiska lejon i den indiska delstaten Gujarat, men de har kraftigt minskat i antal. Förr fanns det många lejon i Indiens djungler och kallades just därför djungelns konung, men antalet har minskat drastiskt. Lejonen skadas och dödas ofta för att de ses som ett hot för människors boskap. Bara i Kenya dödas det cirka 100 lejon per år och där finns bara runt 2000 lejon kvar. Lejon jagas också bland annat för att människor i Asien vill köpa lejonskelett som sägs vara en hälsofrämjande kosttillskott, vilket inga studier i dagsläget har bekräftat. Ett annat stort problem är att lejonen skyddas bra om de får leva i naturreservat men det krävs hårt arbete, stora summor pengar och arbetskraft för att få områden till att bli skyddade naturreservat för lejon.

Att ha djur som underhållning är fel

Förr fick en ha lejon på cirkusar i Sverige men sedan 1998 är det, tack och lov, förbjudet att ha de flesta vilda djur på cirkus som underhållning (björnar, apor, tigrar och lejon). Elefanter och sjölejon på cirkus blev förbjudet först 2019.

Djur används av människan som underhållning på flera olika sätt. Människor går till djurparken och tittar på exotiska djur, skrattar åt deras konster på cirkusen, satsar pengar på dem i travlopp och använder dem i reklamfilmer. Alla dessa verksamheter har gemensamt att de inte ligger i djurens intresse och att djuren utnyttjas och riskerar att fara illa. Rädda Djuren-klubben tycker, tillsammans med Djurens Rätt, att alla djur ska få lov att vara fria och leva i sin naturliga miljö utan att behöva bli störda av människor.

Dessa lejon mår inte bra och lever långt ifrån den naturliga miljö de behöver för att må bra.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer