Knubbsälen är grym på att dyka

Knubbsälar kan dyka väldigt djupt, ända ner till 200 meter. De äter mest fisk och kan bli upp till 35 år gamla!

Knubbsälar lever i norra Atlanten, norra delen av Stilla havet och Nordsjön. I Sverige kan vi hitta dem i Östersjön och längs Västkusten. De är väldigt bra på att simma och de kan dyka ner till 200 meters djup! De kan vara under vattnet i 30 minuter men oftast är de bara nere 5–10 minuter under vattenytan.

Honan är omkring 140 cm lång och väger ungefär 50 kg. Hannar väger oftast ca 130 kg och är upp till 195 cm långa. Pälsen är oftast svart med vita fläckar men kan även vara ljusgrå eller brungrå med mörka fläckar.

Knubbsälar lever i små flockar och gillar att hålla till i skyddade sandbanker och skärgårdar. De äter nästan bara fisk, ungarna äter också en del små kräftdjur. Knubbsälar blir faktiskt hela 25–35 år gamla!

Knubbsälar får oftast en unge, som kallas kut, om året. Ungarna föds oftast på sommaren och fäller sin vita päls direkt. När mamman går ned i vattnet följer den nyfödda ungen med och följer sedan sin mamma. När ungen behöver dia simmar de till land. Ungen stannar hos sin mamma hela sommaren men den behöver bara dia en månad. Det händer att människor hittar ensamma sälungar på stranden. De låter ynkliga när de ligger där och piper men de är oftast inte övergivna utan mamman finns i närheten.

Knubbsälen blev fridlyst på Västkusten 1966 och i Östersjön 1974. Under 1900-talet har det blivit färre knubbsälar längs västkusten och i Östersjön. Förr var det största hotet mot sälarna jakt, nu är det gifter i vattnet som gör att sälarna blir sjuka och inte får så många ungar. Det finns nu ca 15 000 knubbsälar i svenska vatten och de flesta är på Västkusten.

Knubbsälen är landskapsdjur i Bohuslän.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer