Kean kallas för "bergsclownen"

Kean är en speciell papegoja. Den lever i bergen och bor hellre på marken än i träd. Har du otur kan den välta din soptunna eller picka sönder däcken på en bil!

En kea är en papegoja som bara lever i bergen på Nya Zeeland. Det är den enda arten av papegoja som kan leva i alpina områden. Kean är ganska stor – den kan bli nästan 50 centimeter lång. Den är lite mörkare grön i färgen än ”vanliga” papegojor, men detta är nog för att kamouflera sig mot bergen och skogen den lever i. På undersidan av vingen har den en röd fläck som syns när den flyger.

Kean är faktiskt lite läskig, för ibland har den attackerat får som det finns många av på Nya Zeeland. Ibland kommer fåren undan, men inte alltid. Det är mycket vanligare att kean äter frukter, bär, nötter, andra växter, men ibland också redan döda djur. Det är den enda arten av papegoja som anfaller och dödar andra ryggradsdjur.

Kean brukar bo på marken i stället för i träd. Den bygger bo under klippor, mellan trädrötter eller i ihåliga trädstammar. Keor lever i flockar på tio eller fler fåglar.

Kean kallas ibland för ”bergsclownen” för att den är så busig, lekfull och ibland lite fräck. Kean är en mycket smart fågel – den kan lösa pussel och andra klurigheter för att komma åt något gott. Här ser du film med en smart Kea som löser en klurighet för att få mat.

Den är också väldigt nyfiken av sig – den är inte så rädd för att komma nära människor och inspektera dem. Ibland snor den med sig saker, kanske något ätbart eller någon annan liten grej. Det har också hänt att keor förstör bilar och soptunnor i jakt på mat – en måste ofta ”kea-säkra” sin bil med nät för att de inte ska picka sönder däcken.

Tyvärr har många tyckt att keorna är jobbiga när de förstör och därför har keorna jagats väldigt länge. Nu finns det inte så många kvar, bara ungefär 4000 vuxna fåglar. Men det är i alla fall förbudet att jaga dem nu.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer