Kaniner vill bo med kompisar

Kaniner är sociala, de gillar att springa runt på stora ytor, att gnaga på pinnar och att äta. Det finns många kaniner som behöver ett nytt kärleksfullt hem som en kan adoptera.

Kaniner är sociala

Kaniner är sociala och vill inte vara ensamma, så det är viktigt att de har kompisar där de bor. Kaniners sociala liv är minst lika invecklat som människors. De kan bli osams och slåss, men blir vänner snart igen. Kaniner som trivs ihop brukar ligga tätt tillsammans och putsar gärna varandras pannor och öron. Därför ska kaniner alltid leva flera tillsammans – absolut minst två kaniner. Finns det tillräckligt med plats och många skyddade gömställen där de kan vila så är upp till 15 kaniner en naturlig storlek på en bra grupp. Då har de verkligen möjlighet att utveckla sina sociala relationer.

Vissa kaniner, som har levt ensamma en längre tid, kan ha svårt att umgås med andra kaniner när de väl träffar dem. Men med tid och tålamod kan de flesta kaniner få bra kaninvänner. Det är sällan tillräckligt med sällskap av bara människor eller andra djur.

Låta nya kaniner mötas

När kaniner ska lära känna varandra är det bäst om de först får träffas i en miljö som är ny för dem. Du kan exempelvis sätta upp en tillfällig hage av kompostgaller eller hitta en annan plats där kaninerna kan träffas den första tiden. Använd inte samma inredning i hagen som de gamla kaninerna är vana vid utan ta något annat. När främmande kaniner sätts ihop blir det ibland slagsmål så du måste ha vuxna personer med dig som kan hjälpa till och sära på kaninerna om det blir allvarligt. Kaninerna ska inte bita sig fast i varandra, då måste de snabbt säras, men att de jagar varandra utan att bitas är normalt. Det är väldigt viktigt att kaninerna har gott om plats när de sätts ihop, så att de kan fly undan och inte kan trängas in i ett hörn.

Håll hoppet uppe! De allra flesta kaniner blir kompisar efter ett litet tag även om de bråkar i början. Ta hjälp av kaninkunniga personer om det inte fungerar första gången, och låt dem långsamt vänja sig vid varandras lukter utan att bo ihop första tiden om du inte vågar riskera bråk. Exempel på kaninkunniga personer är etologer, som är experter på djurs beteenden och behov, och Sveriges kaninvälfärdsförening.

Lär dig kaninens kroppsspråk

Vi kan lära oss att förstå kaniner genom att titta på hur de rör sina öron och hur de placerar sina kroppar. Om kaninen har uppspärrade ögon och öron, och stampar i marken är den rädd. När hen sitter i en ”kaninlimpa” (med tassarna invikta under sig) eller utsträckt på mage, så är hen avslappnad. En hälsosam kanin vickar på nosen nästan hela tiden och slutar bara när hen sover eller är redo att fly. Om din kanin puffar på din arm och slickar dig, betyder det att hen gillar dig och kanske vill bli klappad.

Tänk på att kaniner nästan aldrig vill bli upplyfta, så tvinga dem aldrig till det!

Vad ska kaninerna äta?

I det vilda äter kaniner gräs, precis som hästar och kor, så de behöver äta bladgrönt och massor av hö. Hö är det de ska äta allra mest av. Ge utöver det gärna minst tre sorter med bladgrönt varje dag, om kaninen har vant sig vid att äta det. Mycket bladgrönt är gratis, till exempel maskrosor, fruktträdsblad och blasten (bladen) från grönsaker. Morot, frukt eller bär kan ges som godis någon gång i veckan och då i mycket liten mängd. Färdigblandningar med mat som går att köpa är väldigt onyttiga, så ge dem inte alls till dina kaniner. Ge som mest några matskedar kaninpellets om dagen.

Kaniner har ett stort behov av att gnaga eftersom de har tänder som växer hela tiden. Därför är det livsviktigt att kaninerna alltid har tillgång till hö och gräs för att hålla tänderna i form. Pinnar och grenar är bra för kaninerna att gnaga på.

Kaniner dricker ganska mycket vatten. Servera gärna vattnet i skål för att de ska kunna dricka på ett naturligt sätt.

Adoptera en kanin

Eftersom kaniner är vanliga familjedjur och många tyvärr inte tänker igenom så noga innan de skaffar kanin och sedan tröttnar på dem, så finns det många fina kaniner som behöver nya hem. Om du och din familj vill ta hand om kaniner så adoptera kaniner som behöver ett nytt hem i stället för att köpa kaninungar från uppfödare eller djuraffär. Kaninungar är såklart supergulliga, men är mer tidskrävande och svårare att hålla i grupp när de väl blir könsmogna. Och tänk att få ge hemlösa kaniner ett alldeles eget hem och all din kärlek!

Vad behöver en kanin för att må bra?

En kanin måste:

  • ha en eller flera kaninkompisar att bo med
  • ha mycket utrymme för att springa
  • ha flera saker att sitta på och gömma sig under
  • ha något att gräva i
  • få gnaga
  • ha fri tillgång till hö och vatten.

Tips – bygg en kaninhage

Kaniner mår bra om de får vara utomhus ibland eller alltid. Eftersom kaniner vill gräva så är det väldigt svårt att se till att de kan göra det inomhus utan att smutsa ned för mycket. Bryr du dig inte om smuts kan kaniner också bo frigående inomhus som katter eller hundar, så länge de får en grävlåda. Men ta gärna ut dem ibland i en hage.

En kaninhage utomhus kan vara hur stor som helst. En del väljer att sätta stängsel runt hela trädgården i stället för att göra en liten hage för kaninerna. Hagen behöver absolut inte vara platt utan det får gärna vara lite olika höjder. Träd och buskar ger extra skydd mot regn och rovfåglar. Se bara till att det inte är träd och buskar som är giftiga för kaniner. Vi rekommenderar att staketet är minst 120 cm högt för att kaninerna inte ska hoppa över. Det går givetvis att bygga supersnygga staket eller plank men det lättaste och billigaste är att bygga med hönsnät och stolpar.

Det finns två sätt att bygga hagen på för att ingen ska kunna gräva sig in eller ut:

1. Antingen kan du gräva en vallgrav där hagen ska vara, slå ner stolpar på lagom avstånd, trycka ner staketet i vallgraven samtidigt som du spänner det och fäster i stolparna. Lägg tillbaka jorden så att vallgraven fylls upp.

2. Det andra alternativet är att sätta fast nätet som ett L så att det inte går att gräva vid staketet. Det går att fästa nätet i marken med tältpinnar eller lägga tunga stenar på det. Efter ett tag kommer gräs och annat göra att nätet växter fast i marken.

Kaniner behöver flera skyddade platser där de kan vila. De vill alltid ha flera ingångar till viloplatsen. Du kan bygga ett superenkelt regnskydd genom att slå i några smala stolpar i marken och lägga på en träskiva som du fäster med några skruvar eller spik. Kaniner får varmare vinterpäls så de mår alldeles utmärkt utomhus hela året. Se bara till att de har gott om hö, skyddade viloplatser och att vattnet inte är fruset.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer