Kakapon är akut utrotningshotad

Kakapon är en väldigt speciell och lite klumpig papegoja som inte kan flyga. I stället klättrar den upp i träd och kastar sig ner!

Kakapo är en slags papegoja som bara lever på Nya Zeeland. Det är den enda papegojarten som inte kan flyga. Den är också den tyngsta papegojarten, hannar blir upp till 60 centimeter stora och väger 2-4 kg som vuxna. Kakapon har en stor grå näbb, korta ben, stora fötter och korta vingar.

Kakapon har gulgröna fjädrar med svarta eller brungrå ränder eller fläckar. Detta gör att den den kan gömma sig bra bland växtligheten. Eftersom kakapon inte flyger behöver fjädrarna inte vara så starka och styva, så därför är de väldigt mjuka. Runt näbben har den fina "morrhår", som den använder för att känna av marken och hitta när den går med huvudet sänkt.

Kakapon äter växter, frön, frukter, pollen och till och med bitar av barken på träd.

De är mest aktiva på natten. På dagen sover de skyddade i träd eller på marken. Kakapoer kan inte flyga, men de är väldigt bra på att klättra i träd. Eftersom de inte kan flyga har de fått starka ben. När de rör sig ser det ut som att de joggar. Här kan du se en film där kakapon springer.

Arten har ett väldigt bra luktsinne. De kan skilja mellan lukter när de letar efter mat. Det finns bara en annan art av papegoja som kan det. Kakapoer kan lukta sig till vilken mat som är giftig och vilken som är nyttig.

Ibland glidflyger kakapon utan att röra vingarna. Då klättrar kakapon upp i ett ihåligt träd som den kan kasta sig ut i luften från. Sen klättrar den upp igen och gör om samma sak.

Arten kan bli över 100 år gammal!

Hot

Kakapon är akut utrotningshotad. Det finns bara cirka 150 fåglar kvar. Alla har fått egna namn. Att kakapon är så hotad beror på att den äts upp av rovdjur som katter, råttor, hermeliner och hundar.

När kakapon kom till Nya Zeeland för många tusen år sedan fanns det inga rovdjur där, så då behövde den inte flyga och efter ett tag förlorade den flygförmågan. När sen människor började ta dit rovdjur från andra delar av världen utrotade de nästan kakapon helt.

Nu har Nya Zeeland olika projekt för att försöka rädda kakapon. På vissa öar har det bestämts att det inte får finnas rovdjur så att de inte ska äta upp kakapoerna, och forskarna försöker hjälpa kakapoerna som finns på olika sätt. Ett projekt har en Facebook-sida, Kākāpō Recovery, där det går att följa hur många ägg som kläcks!

Här är en kakapo-bebis.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer