Isbjörnen är grym både på att simma och springa

Isbjörnar är ett av de största djur som finns på land. De är jättebra på att springa och simma, och den vita pälsen gör att de kan gömma sig bland isbergen. Isbjörnar har bara en naturlig fiende: människan.

Isbjörnar är björnar som lever på Arktis där det finns gott om is. De är ett av världens största rovdjur som bor på land. Det är svårt att veta exakt hur många isbjörnar det finns i världen, men det är ungefär 22 000–31 000. En känner lätt igen dem för att de har en vit päls. Det är för att de ska kunna gömma sig bland alla isberg. Precis som brunbjörnar som finns i skogen kan gömma sig bland bruna träd och buskar. Kamouflage kallas det när de kan gömma sig med hjälp av vilken färg de har på pälsen.

Isbjörnens päls är inte bara vit, varje hårstrå är dessutom ihåligt. Detta för att de ska skyddas så bra som möjligt mot kyla. De har även ett tjockt lager fett under pälsen som också skyddar dem mot kyla. De är faktiskt så varma att de nästan blir för varma om de rör sig för fort. Därför rör de sig oftast sakta, nästan som om de lufsar omkring på isen. Så här roliga kan de se ut.

Isbjörnen är bra på många saker. De kan simma flera kilometer men springer egentligen hellre på land. De kan springa i 40 kilometer i timmen, det är nästan så snabbt som en bil får köra inne i städer. Deras stora tassar kan antingen vara snöskor när de springer på land eller så använder de dem som paddlar när de simmar i vatten.

Isbjörnar lever oftast ensamma, förutom när de blir fast på land under den isfria perioden och när det är parningsdags. Honor parar sig vid tre års ålder. De är dräktiga (gravida) åtta månader och föder 1–3 ungar. Ungarna föds mitt i vintern, runt nyår. Isbjörnsmamman tillbringar vintern i idet och ger mjölk till ungarna. Honan äter och dricker inte under tiden i idet utan använder kroppsfettet.

I mars/april när ungarna är ungefär tre månader lämnar de idet med sin mamma. De stannar med mamman tills de är cirka två år. Under den tiden lär honan sina dem hur de ska överleva. De lär sig simma i det iskalla vattnet och åka rutschkana nerför snön. Hanar går inte i idé utan är ute hela vintern, men kan ta skydd om det är väldigt dåligt väder. Vilda isbjörnar blir 20–25 år gamla.

Visste du att det har funnits isbjörnar i Sverige? Det kan en inte tro, men så är det faktiskt! År 1852 så grävde människor på Kullaberg i Skåne och då hittades ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn. Då var det istid i Sverige och därför levde det isbjörnar här. Häftigt va?

Isbjörnarna har inga fiender förutom människan som jagat dem under lång tid. Det största hotet mot isbjörnar idag är olaglig jakt och att planeten blir varmare. Isen i Arktis smälter tidigare varje vår, och vinterisen fryser till 3–4 veckor senare varje år. Det gör att isbjörnarna får kortare tid att jaga och samla på sig fett inför sommaren. Forskare tror att en tredjedel av världens isbjörnar kan vara borta år 2050 på grund av att havsisarna sommartid smälter bort där isbjörnarna bor.

Andra hot är gifter och bekämpningsmedel som förs från söder till Arktis i norr genom vindar och havsströmmar. Eftersom isbjörnar äter andra djur så samlas en massa gift som de djuren fått i sig i isbjörnarnas kroppar. När isbjörnarna svälter finns det stor risk att gifterna gör isbjörnarna sjuka. Tyvärr förs miljögifterna över från mamman till ungarna när de dias.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer