Hundar lever i en värld av dofter

Precis som många andra djur behöver hundar mycket stimulans, aktivering och motion för att må bra. De har också lätt för att lära sig nya saker, som olika tricks exempelvis, och tycker att det är roligt.

För att hunden ska kunna lära sig, måste hen kunna lita på dig. En hund lär sig bäst om du ger hen beröm och belöningar när hen gör rätt. Att använda bestraffningar kan leda till att hen slutar lita på dig.

I en värld av dofter

Hundar har ett luktsinne som är otroligt mycket bättre än människans. En skulle kunna säga att hundar lever i en värld av dofter eftersom de använder sig mer av sitt luktsinne än av synen eller hörseln. Hundar känner igen sin familj och sitt hem genom dofter. Hundar är superbra på att känna skillnad på olika sorters dofter. Till exempel så finns det hundar som har tränats att leta reda på barn som gått vilse i skogen. När hunden ska jobba så vet hen att det är ett barn som hen ska leta efter och bryr sig därför inte om dofter från vuxna som har gått på samma ställe. Hundar som följer ett spår kan veta åt vilket håll spåret går och hur gammalt det är. De är också väldigt bra på att komma ihåg alla olika dofter som de lär sig. Det finns ingen teknisk utrustning som är lika känslig och effektiv som en hund när det gäller dofter och spårning. En tredjedel av hundens hela hjärnvolym behandlar information från dofter medan det bara är en tjugondel av människans hjärna som gör samma sak. Vi förlitar oss mer på syn och annat.

Det finns forskare som tar hjälp av hundar för att spåra sjukdomar som till exempel cancer. I flera länder finns det också hundar som är särskilt tränade att nosa upp pyttesmå mängder jordnötter och det är för att de kan hjälpa barn med svåra allergier. Om maten innehåller spår av jordnötter så säger hunden till. Vissa barn är ju väldigt allergiska och kan faktiskt till och med dö av att vara i närheten av jordnötter. Då kan hunden gå in i ett rum före barnet och kolla av så att det inte finns jordnötter där.

Vad behöver en hund för att må bra

Förutom bra mat, rent vatten och en egen sovplats behöver hundar också motion och umgänge med sin familj för att må bra. De behöver få leka och gosa och få vara omkring människor – sin familj – större delen av dagen. Hundar är flockdjur och de mår dåligt om de är ensamma för mycket. Sedan behöver de få vara utomhus och gå promenader, i alla fall ett par timmar varje dag. Men exakt hur mycket beror på hundens storlek och hur van hen är vid motion. Små hundar kan nämligen röra på sig mycket mer inomhus än vad stora hundar kan, och behöver därför inte gå riktigt lika långa promenader.

Lär dig att förstå hundens språk

Hundar pratar inte med ord som vi människor gör. Även om de ibland gör ljud – när de morrar, skäller eller flåsar – så sker det mesta av deras kommunikation genom kroppsspråk. Det bästa sättet för dig att lära dig att förstå hur din hundkompis mår är därför att observera hens kroppsspråk och lära dig hur just hen uttrycker sig.

  • Glad – hen viftar på svansen, har avslappnat ansikte och kisar lite med ögonen. Många hundar visar glädje via lek eller snabbt springande eller studsande hopp.
  • Rädd – hundar visar sin rädsla på många olika sätt, vissa kryper ihop, lägger sig på rygg eller står helt stilla medan andra skäller och morrar. Ögonen blinkar inte, läpparna är spända och svansen slokar.
  • Orolig – hunden har sänkt kroppshållning och stilla svans. Men om svansen viftar lite är detta inte ett tecken på glädje, utan något hen gör för att lugna sig själv eller sin omgivning.
  • Frustrerad – hundar kan känna långvarig frustration om de inte mår bra och får det de behöver, eller tillfällig frustration när de inte får vad de vill ha just för stunden. Om hunden är frustrerad är benen ofta stela, med all fokus riktad mot föremålet som skapade hens frustration. Ofta skäller, gnyr eller morrar hen upphetsat mot föremålet också.
  • Arg – hunden är spänd, ofta med munnen öppen och mungiporna uppdragna på ett spänt sätt. Ibland kan hen resa ragg och försöka göra sig så stor som möjligt. Skrik inte på hunden om hen är arg utan lämna hen ifred för att lugna ner sig.
  • Neutral – när hunden är avslappnad och tillfreds med livet brukar hen ofta ligga ner med avslappnade ögon som rör sig mjukt utan att visa några ögonvitor. Även blinkande ögon och avslappnade öron är tecken på att hunden är avslappnad.

Adoptera mera

I Sverige måste en ID-märka och registrera sin hund. Hos Jordbruksverket finns ett register över alla hundar i Sverige, vilket gör att det alltid går att hitta hundens hem om hen har sprungit bort. Därför finns det inte så många hemlösa hundar ute på gatorna i Sverige, men det finns ändå många hundar som behöver ett nytt hem av olika anledningar. Om du och din familj letar efter en ny fyrbent familjemedlem hittar ni flera organisationer som omplacerar hundar på www.djurensratt.se/adoptera.

Positiv basträning

Här är en bra övning som hundtränaren Milene Wallin tipsar om som är lätt och rolig att göra. Det är viktigt att hunden förstår när träningen börjar och slutar, och att hen lär sig vara uppmärksam på dig.

Ta tio godisbitar och lägg dem i fickan (eller i handen om du gömmer handen bakom ryggen). Sedan säger du ”ska vi träna” och kastar en godisbit till hunden. De flesta hundar äter direkt upp godisen och tittar sedan på dig i väntan på mer (kasta en till godisbit till hunden om hen inte tittar på dig) och när hen tittar på dig belönar du det med ännu en godis. Gör om detta tills alla godisar är slut och då säger du ”slut” för att lära hen att träningen är över.

Den här övningen lär hunden när träningen börjar och slutar, och att det lönar sig att ha ögonkontakt med dig. Med lite övning kan du kasta godiset längre bort från hunden, men idéen är att hen sedan kommer tillbaka till dig och ger dig mer och mer uppmärksamhet eftersom att titta på dig är något positivt för hen.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer