Havssköldpaddan kan bli över 50 år

Det finns sju olika arter av havssköldpaddor. De har funnits i över 100 miljoner år (alltså ända sedan dinosauriernas tid), och kan bli över 50 år gamla. De trivs allra bäst i varma hav där de kan simma omkring och äta maneter och alger.

Det finns några saker som skiljer havssköldpaddorna från de sköldpaddor som lever på land. Till exempel kan havssköldpaddan inte dra in sitt huvud i skalet för att gömma sig. Havssköldpaddans skal är också plattare för att minska vattenmotståndet och deras ben har utvecklats till simfenor.

Föds på land

Även om havssköldpaddorna lever i havet så föds de faktiskt på land. Honan gömmer sina ägg i gropar i sanden på en strand och efter kläckningen skyndar sig ungarna till vattnet för att söka skydd och mat. Efter det lämnar hanarna aldrig vattnet igen. Honorna kommer bara upp på land när de ska gräva ner sina ägg, vilket de gör på samma strand som de föddes på. Visst är det otroligt att de hittar tillbaka dit!

En häftig sak är att det är temperaturen i sandgropen där äggen är nergrävda som avgör vilket kön det blir på ungarna. Om det är kallare blir det hanar och om det är varmare så blir det honor.

Havssköldpaddornas största hot

En havssköldpadda kan lägga hundratals ägg per säsong, men tyvärr är det långt ifrån alla som klarar sig ända till vuxen ålder. Havssköldpaddorna är hotade och idag är det faktiskt människan som är deras största hot, på grund av bland annat miljöförstöring, föroreningar i haven och fiske. Vi bygger också hus nära eller till och med på stränderna där havssköldpaddorna ska lägga sina ägg. Havssköldpaddorna hotas även av jakt, vilket gör att de minskar över hela världen.

Du kan hjälpa havssköldpaddorna genom att

  • Inte gå på akvarium där havssköldpaddorna hålls i fångenskap.
  • Aldrig kasta skräp i havet eller naturen.
  • Inte äta fisk, utan testa vego i stället.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer