Glasögonkajmanen har både glasögon och simglasögon

Glasögonkajmanen är en mindre släkting till krokodiler och alligatorer. Den har fått sitt namn från dem häftiga ben den har kring ögonen.

Glasögonkajman är en reptil som lever vid floder i Sydamerika och Latinamerika. Hanarna kan bli 2,5 meter långa, honorna är lite mindre. De trivs bäst i sötvatten och tycker om lugnt vatten, därför håller de sig mest i dammar och lugna vikar.

Glasögonkajmanens knasiga namn kommer ifrån att de ben som de har runt båda ögonen liknar glasögon. De har även en blinkhinna över ögat som funkar som extraskydd när kajmanen dyker. De har alltså både glasögon och simglasögon – helt inbyggda!

Hela glasögonkajmanens hud är täckt av pansarknölar.

Krokodiler, alligatorer och kajmaner tillhör samma släktträd och ser väldigt lika ut. Men det är några saker som skiljer dem åt. Glasögonkajmanen är lite mindre än de andra och har sina glasögon på.

Honan lägger mellan 15 och 40 ägg i nästen som är täckta med löv, grenar och jord. Vilken kön det blir på ungen avgörs av temperaturen. Om det är 31 grader eller lägre så kläcks det kajmanhanar. Men om temperaturen är 32 grader eller mer så kläcks det kajmanhonor.

Honan tar inte bara hand om sina egna ungar, utan även andras om det behövs. Hon tar hand om ungarna i 2-4 månader efter att de kläckts. En kajman kan bli upp till 50 år gammal!

Glasögonkajmanen har skonats från jägare för att de tycker att de är för små och för att pansarknölarna de har över kroppen gör att skinnet inte går att använda så lätt till kläder och andra saker. Tur för glasögonkajmanen, men det vore bättre om alla djur slapp jagas, tycker Rädda Djuren-klubben.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer