Flodhästen gillar verkligen vatten

Du har säker sett hur flodhästar ligger under vattnet med bara ögon och öron ovanför ytan. Det är för att flodhästar har så tunt och känsligt skinn, de skulle bränna sig om de gick omkring i solen hela dagarna.

Flodhästarna gillar verkligen att vara i vatten, de brukar ofta ligga tillsammans med sin flock i en flod i Afrika. De kan till och med dyka ner och gå på flodens botten! De kan vara under ytan i flera minuter utan att andas. Men eftersom de är dåliga på att simma, så har de hellre fötterna på botten. Låter det konstigt? Titta på filmen här, så ser du hur det ser ut.

När de sen äntligen kommer upp ur vattnet så blåser de ut vatten ur näsborrarna och viftar glatt med öronen.

En annan rolig sak är att se hur flodhästar bajsar. De ligger i vattnet och snurrar på sin svans så att den sprider ut bajset åt alla håll i vattnet. Bajset blir sedan mat och näring till fiskar och småkryp som lever i floden. Ät bajs!

Flodhästar föder även sina ungar under vattnet. Om det kommer en krokodil eller något annat farligt djur så klättrar ungen upp på mammans rygg för att ta skydd.

När en flodhäst vill tala om att den är störst och starkast så spärrar de upp sitt enorma gap. De har faktiskt det största gapet bland alla däggdjuren i världen. I sitt stora gap har de stora tänder som hanarna ibland använder för att bråka med varandra. Ibland händer det att flodhästarna skadar sig när de bråkar så med varandra.

Framåt kvällen när det är lite svalare och mörkt så tar sig flodhästen upp ur vattnet och upp på land för att beta gräs i månskenet. Varje flodhäst har då ett eget område som den vaktar noga. Det är inte värt att försöka komma nära, en arg flodhäst springer lika fort som vi människor, fast att den är så stor och tung.

Kan du gissa hur mycket en vuxen flodhäst måste äta varje dag? 50 kg växter!

Flodhäst har ett roligt namn på engelska, man kallar dem för hippopotamus! Men ofta säger man bara hippo.

Här kan du se ännu en film om flodhästar och hur de lever.

Här kan du se en film om en föräldralös flodhäst som blivit kompis med en 130 år gammal sköldpadda.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer