Flamingon blir rosa av sin mat

Tänk om du skulle få samma färg som maten du äter! Så är det för flamingon.

Flamingon är en stor rosa fågel. Alla flamingos har jättelånga ben och långa halsar.

Det finns sex sorters flamingo i flamingofamiljen, de heter: Större flamingo, mindre flamingo, Punaflamingo, andinsk flamingo, Chileflamingo och karibisk flamingo eller Cubaflamingo. Flamingos trivs bäst i vid grunda vatten som är salta eller bräckta (vatten som är mittemellan salt och sött). De vill bo nära laguner, sjöar eller träsk. Flamingon lever i Afrika, Asien, södra Europa och i Sydamerika.

Att flamingon är rosa beror på att den äter mat som är rik på två ämnen som heter alfa- och betakaroten. Vi människor kan få i oss de ämnena av till exempel morot och pumpa, men vi blir inte rosa av det. Flamingon föds grå och sedan blir den rosa ju mer den äter sådant som innehåller alfa- och betakaroten. Oftast är det genom att äta räkor och kräftor som den hittar på havsbottnen.

Flamingons stora och kraftiga näbb är vinklad nedåt. Och den är bra på flera sätt. De använder den för att sila vatten. De är nästan ensamma i världen om att kunna dricka saltvatten! De kan också använda den för att sila bort smuts ur vattnet och hitta mat. De använder sina fötter för att röra upp smuts på havsbotten – där under hittar de massa bra näringsämnen som de behöver. Sedan silar de bort smutsen med sin näbb.

Det är ingen som riktigt vet varför flamingon ibland står på ett ben. Några tror att det är för att deras skugga då ser ut som ett träd och att de då kan lura sina byten. Andra tror att det helt enkelt är för att de torkar det andra benet som de inte står på. Men visst ser det kul ut?

Flamingon är ett väldigt socialt djur och lever i stora kolonier med flera tusen andra fåglar. Genom att vara så många skyddar de sig mot fiender. De olika flamingoarterna brukar komma bra överens. De kommunicerar med varandra genom att göra olika ljud, de låter ungefär som gäss.

Flamingon dansar för att hitta sin partner. När de hittat varandra genom dansen parar de sig. Då lägger honan ett ägg i en bohög som de skapar av lera. Detta gör de för att ägget inte ska hamna under vattnet och drunkna. Efter fyra till fem veckor så kläcks ägget och en ny grå flamingo dyker upp. Ungarna lämnar boet när de är 7-12 dagar gamla.

Vilda flamingos blir oftast ungefär 30 år gamla.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer